Bölüm Tanıtımı

İlk ortaya çıkışları 1830’lu yıllara dayanan elektrikli taşıtlar bir dönem unutulsalar da, gürültü ve egzoz emisyonları gibi özellikle çevre ile ilgili konuların gündeme gelmesiyle tekrar cazip hale gelmişlerdir. Elektrikli taşıt tasarımı, batarya, elektrik motoru ve güç elektroniğinde önemli gelişmeler yaşanmış ve ülkeler bazında elektrikli taşıt kullanımını ve üretimini zorunlu kılacak kararlar alınmıştır. 1840 yılında William Grove’un icat ettiği Fuel Cell, elektrikli taşıtlarda kullanılmaya başlanmıştır. Üç ana teknoloji: 1. Elektrikli Taşıt, 2. Hibrit Elektrikli Taşıt ve 3. Yakıt Pilli Elektrikli Taşıt arasında kıyasıya bir rekabet söz konusudur. Evet, gelecek elektrikli, bağlanabilir ve otonom taşıtlar üzerine kurgulanacaktır. Klasik cep telefonlarının gelişmiş bir bilgisayar haline dönüşmesinde olduğu gibi geleceğin taşıtları da benzer bir dönüşümü yaşayacak ve gelişmiş bir bilgisayar haline dönüşecektir. Güçlü ve güvenilir bir yazılım, sürücü destek sistemleri, havacılık hizmet standartlarında güvenlik ve teknolojik üretim teknikleri ön plana çıkacaktır. 

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG) tarafından Bursa’da kurulacak olan yerli otomobil fabrikasının ilk etapta 4 tip elektrikli otomobil üretecek olması, Bursa’da bulunan ana sanayilerden Karsan Otomotiv Sanayii ve Tic. A.Ş.’nin 4. Seviye otonom elektrikli otobüsü üretmesi, Oyak Renault Otomobil Fab. A.Ş.’nin elektrikli Fluence modelinden sonra hibrit bir model üretimine başlaması, Tofaş Türk Otomobil Fab. A.Ş.’nin yine hibrit modellerle piyasada yer alacak olması böyle bir multidisipliner yüksek lisans programının açılmasında etkili olmuştur.

Programa destek veren akademik kadro Otomotiv Müh., Makine Müh., Elektrik-Elektronik Müh. ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ile Kimya Bölümü öğretim elemanlarından oluşmaktadır. Öncelikli olarak bu bölümlerden mezun öğrencilerin yüksek lisans yapması amaçlanmıştır.

Son olarak programın açılmasına öncülük eden Rektörümüz Prof.Dr. A. Saim KILAVUZ’a, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof.Dr. Akın B. Etemoğlu’na teşekkürlerimizi sunarız.

 

17 Ağustos 2021

Prof. Dr. M. İhsan Karamangil

ABD Başkanı

 

                                                                                                                                                                                                               

Anasayfaya Dön

İçerik Oluşturma Tarihi : [18-Ağu-2021 06:13]

İçerik Son Değişiklik Tarihi : [18-Ağu-2021 06:16]

İçerik Görüntüleme : [2.452]