Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Seminerlerine Yoğun İlgi
 Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Seminerlerine Yoğun İlgi

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Otomotiv Çalışma Grubu tarafından düzenlenen ‘Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Seminerleri’ne ilgili bölümlerde okuyan öğrenciler büyük bir ilgi gösterdi. Sektörün deneyimli isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı program online ortamda gerçekleştirildi.

BUÜ Otomotiv Çalışma Grubu’nun organize ettiği ‘Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Seminerleri, Mühendislik Fakültesinin otomotiv, bilgisayar, elektrik-elektronik, endüstri, makine mühendisliği bölümleri ile meslek yüksekokulunda eğitim alan öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi. Seminerler kapsamında elektrikli ve hibrit taşıtların temel konularıyla ilgili sektördeki öncü firmalardan katılan profesyoneller tarafından online olarak yedi seminer yapıldı. 17-29 Aralık tarihleri arasında yapılan seminerlere düzenli katılan 242 öğrenciye ise sertifika verildi.

“SEKTÖRE ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ”

Programın açılış bölümüne katılan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği bulunan herkese teşekkür etti. Seminerde konuşmacı olarak yer alan tüm konuklara da şükranlarını ileten Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Türkiye’nin otomotiv alanında son yıllarda büyük bir atılım içerisinde bulunduğuna işaret etti. Bu adımları yakından takip ettiklerini ve eğitim programlarını da bu doğrultuda güncellediklerini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; “Otomotiv Mühendisliği Bölümümüz, alanında Türkiye’nin en önemli akademisyenlerini barındırıyor. Burada yıllardır birbirinden kıymetli bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Bunun yanı sıra yerli otomobil fabrikasının Bursa’da kurulması da bizim için büyük bir avantaj oldu. Şehrimizde üretilecek TOGG için Üniversite olarak destek olmak amacıyla önceki yıl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulumuz ile Gemlik Meslek Yüksekokulumuzda Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Programı’nı açtık ve öğrenci aldık. Yerli aracımız önümüzdeki yıl yola çıkmadan önce biz öğrencilerimizi mezun etmiş olacağız. Bir anlamda sektöre personel kazandırılması için öncülük etmiş olacağız. Üniversitemiz ve otomotiv sektörü adına çok önemli bir atılım oldu. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” diye konuştu.

BUÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu ise Otomotiv Çalışma Grubu olarak öğrenci-sektör buluşmalarının arttırılması için yoğun bir çaba sarf ettiklerini söyledi. Gerçekleştirilen Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Seminerleri’nin sektör temsilcileri ile öğrencilerin bir araya getirilmesi için kıymetli bir çalışma olduğunu kaydeden Dekan Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, emeği geçenlere ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Seminerlerin ilk konuşmacısı Cadem Digital CEO’su Nedret Kademli oldu. Cadem Digital olarak Bursa Uludağ Üniversitesi’nin hocaları ve öğrencileri ile çok fazla etkinlik düzenlediklerini belirten Nedret Kademli; “Öğrenci arkadaşlarımızın kariyer hedeflerine ışık tutacak ve onların ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek katma değerli ürünler geliştirme konusundaki gelişimlerine katkıda bulunmaktan son derece memnunuz. Öğrenci arkadaşlarımızın konulara hâkimiyeti, ilgisi ve sordukları soruların kalitesi bu tarz etkinliklere destek vermek konusunda bizi daha da heyecanlandırmıştır. Bundan sonra düzenleyeceğiniz ve uzmanı olduğumuz konularda öğrenci arkadaşlarımıza bilgilerimizi aktarmaktan büyük memnuniyet duyacağımızı belirtmek isterim. Ayrıca bu yaptığımız etkinliklerden sonra Üniversitemizden bazı arkadaşlarımıza iş imkânı sağladığımızı ve bu konuda iş birliğimizi geliştirme niyetimizi tekrar hatırlatmak isterim” diye konuştu

Konuşmacılardan TRAGGER Kurucu Ortağı Saffet Çakmak ise; “Uludağ Üniversitesi öğrencilerimizle bir araya gelmekten büyük mutluluk duydum. Gösterdikleri ilgi ve alaka için tekrar teşekkür ederim. Bugünün ve geleceğin en kritik konularından biri olan yeni nesil mobilite alanında ülkemizin gençleri için önemli fırsatlar var. Bu ekosistemi takip etmek, bu alandaki teknolojik gelişmeleri dikkate alarak kendilerini geliştirmek, kariyerlerine bu alanda yön vermek isteyen gençlerimiz için önemli. Biz de TRAGGER olarak gençlerimize ve öğretim kurumlarımıza destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

Oyak-Renault Araç Projeleri Devreye Alma Bölümü Yöneticisi Turhan Yamaç da; “Bursa Uludağ Üniversitesi Otomotiv Çalışma Gurubu tarafından organize edilen Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Seminerlerine davet edilmiş olmaktan çok mutu oldum. Renault’un elektrikli ve hibrit araçlar yol haritasını ve teknolojilerini paylaşma fırsatı bulduğum seminerin öğrenci ve öğretim üyelerinden oluşan çok ilgili ve bilgili bir katılımcı kitlesi vardı. Üniversite ve sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden biri olan bu seminerin, Türk otomotiv sektörünün gelişimine faydası olacağı kanısındayım. Bu ve benzeri etkinliklerin devam etmesi diliyorum” açıklamasında bulundu.

Program konuşmacılarında Karsan AR-GE Sistem Mühendislik Müdürü Emrah Avcı: “Otomotiv teknolojilerinde değişim ve dönüşümün çok hızlı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu anlamda otomotivdeki güncel trendleri genç meslektaşlarımızla paylaşmak, onlarla online bir platform da dahi olsa vakit geçirmek çok güzel ve önemliydi. Sunum ve sonrasında aldığımız sorular ile etkileşimi yüksek bir zaman geçirdik. Katkı sunan tüm arkadaşlara teşekkürlerimi sunuyorum. Otonom sürüş ile ilgili sunumda da vurguladığım gibi otomotivin dönüşümünde elektrikli araçlar bir geçiş fazı... Ana hedef otonom araçlar. Karsan’ın da otonom araç çalışmaları Atak EV ile başlamış olup önümüzdeki dönemlerde başka modeller üzerinde de devam edecektir.   Bu bağlamda teknoloji üretebilen, teknolojileri kullanabilen, bilgiye sahip olan yüksek seviyede eğitim almış toplumlar oluşturmak öncelikli hedefimiz olmalı. Burada hem üniversitelere hem de sanayiye önemli roller düşüyor. Umarım önümüzdeki dönemde Bursa Uludağ üniversitesi ile birlikte projeler gerçekleştirebilir, böylelikle know-how gelişimine katkı sunabiliriz” şeklinde konuştu. 

KIRPART Elektrikli Ürünler AR-GE Mühendisi Salih Güvenç Uslu ise; “Kırpart olarak sürekli değişim ve gelişim içerisinde teknolojiye ayak uydurmak adına otomotiv uygulamalarında elektrifikasyonu el üstünde tutuyoruz. Bu bağlamda Ar-Ge Merkezi'mizde elektro-manyetik ürün tasarım ve üretimine artan ivme ile yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bursa Uludağ Üniversitesi Otomotiv Çalışma Grubu tarafından düzenlenen seminerinize katkı vermek ve öğrencilerle bu gelecek vadeden başlık üzerine buluşmak bizi çok mutlu etti. Gerek katılımcı sayısı gerekse sunum sırasında gelen soruların niteliği bakımından bilgi alışverişimizin bizi çok memnun ettiğini söyleyebilirim. Gelecekte benzer fırsatlarda Kırpart olarak bu güzide üniversitemizle iş birliğimizin artmasını diliyorum” dedi.

WAT Motor Ürün ve Projeler Lideri Barış Tuğrul Ertuğrul da; “Üniversitelerimizde sektör temsilcileri ile yapılan faaliyetleri çok önemli buluyorum. Çünkü akademi, öğrenciler ve endüstri gözüyle konuların ele alınması ve tartışılması taraflar için çok büyük bir gelişim fırsatı. Bununla birlikte geleceğin yetenekleri olan üniversite öğrencilerinin sektörün ihtiyaçlarının & dönüşümünün ve teknolojik trendler ile olan ilişkisini anlamaları ve bunları da kendi kariyer ve gelişim hedeflerini belirlemekte kullanmaları çok değerli.  Bu anlamda Bursa Uludağ Üniversitesi “Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Seminerleri'ndeki buluşma benim için büyük mutluluktu. Elektrikli araçların günden güne daha öne çıktığı günümüzde buradaki teknoloji ve kullanıcı trendlerini birlikte değerlendirmek ve sorulara yanıt vermek çok keyifliydi. Ayrıca, öğrenci arkadaşlarımız için yeni yetkinlikler bakımından heyecanlı bir gelecek penceresinin açıldığını görmelerini sağlayabilmiş olmak da günün diğer bir kazanımıydı” diye konuştu.

Etkinliğin son konuşmacılarından TEMSA Teknoloji Müdürü Burak Onur, 3 saat boyunca üniversite öğrencileri ve öğretim görevlilerinin içinde bulunduğu yaklaşık 270 kişiye “Batarya Teknolojileri” konulu seminer vermekten ve onlarla etkileşim içinde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunun altını çizdi. Onur; “Seminerde bataryaların tarihçesinden başlayarak günümüze kadar geçen süreçte batarya teknolojilerindeki gelişmeleri ve değişimleri anlattım.  Anlatım sırasında, öğrenciler sıkça bahsedilen konular hakkında sorularını interaktif olarak sordular. Toplantı bitiminde ise soru cevap bölümünde özellikle batarya kimyaları ile ilgili çok güzel sorular soruldu. Bu soruları cevaplarken aslında öğrencilerin bu konuya ne kadar çok ilgi duyduğunu da fark etmiş olduk. Gelecek dönemlerde de Bursa Uludağ Üniversitesi tarafından düzenlenecek farklı etkinliklerde işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacağız” şeklinde konuştu.

Seminerleri takip eden öğrenciler de memnuniyetlerini dile getirdi. Endüstri Mühendisliği – Bütünleşik Doktora Öğrencisi Hilal Yılmaz; “Akıllı ulaşım sistemleri" öncelikli alanda doktora yapıyorum. Tez konum elektrikli araçlarda sürüş planlaması ile ilgili olduğu için bu seminere katıldım. Benim açımdan kapsamlı bir seminer oldu. Seminer konuları elektrikli araçların tüm yönleri üzerinde bilgi sahibi olmamıza yönelik seçilmişti ve konuşmacılar sektörden birebir konu ile ilgilenen kişilerdi. Seminer, kısa zamanda kapsamlı ve net bilgiler elde etmek açısından verimli oldu. Ayrıca ülkemizde elektrikli araçlar üzerinde çalışan firmalar ve yapılan gelişmeler hakkında bilgilenmiş olduk. Seminerin gerçekleşmesine katkı sağlayan herkese tekrardan teşekkürler” dedi.

Otomotiv Mühendisliği 3. sınıf öğrencilerinden Ömer Görmüşoğlu; “Otomotiv Çalışma Grubu tarafından düzenlenen seminerlerden ve bizlere bilgi veren, yol gösteren uzmanların sunumlarından çok memnun kaldım. Çok kaliteli ve verimli bir etkinlik oldu. Sunumların teorik bilgilerin yanı sıra görsel ögelerle desteklenmiş olması da ayrıca ilgimi çekti. Neredeyse hiç bir sorunun atlanmaması ve sorularımıza yapılan geri dönüşler de oldukça açıklayıcı ve tatmin ediciydi. Otomotiv sektörünün geleceğinin ne yöne evrildiğini, elektrikli araçların geleceğimizdeki yerini ve sektörde bu konular hakkında hangi çalışmalar yapıldığını öğrenme fırsatımız oldu” açıklamasında bulundu.

Elektrik Elektronik Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Onur Akbıyık; “Elektrikli ve Hibrit Taşıt Teknolojileri Semineri benim için çok faydalıydı. Kariyerimde geleceğe yatırım yapmak bana paha biçilemez bir deneyim sundu. Gerek geleceğin meslekleri gerek gelecekteki yeterli olmamız gereken konular hakkında çok bilinçlendim. Bilinçlenirken de öğrendim. Otomotiv sektöründe çalışmak istediğimden bu seminerin beni diğer mühendis adaylarından ayıracağını düşünüyorum. Teşekkür ederim” diye konuştu.

Elektrik Elektronik Mühendisliği 4.sınıf öğrencisi Seyit Vatansever; “Seminer programı dolu dolu geçti. Her isteğe cevap verir yöndeydi diye düşünüyorum. Kariyerine yön vermek isteyen de faydalandı, kariyerini çizip yol gösterilmesine ihtiyaç duyan da. Elektrikli araçlar hakkında bilgi almak isteyen de önemli şeyler öğrendi, Türkiye’de ne durumdayız görmek isteyen de. Benim gibi konuya farklı açılardan bakanlar için ise seminerler doyum olmaz durumdaydı. Her yönden faydalandım diyebilirim. Emeği geçenlere ve seminer sunumcularına tekrar teşekkür ediyorum. Yepyeni seminerleri dört gözle bekliyorum” şeklinde konuştu.

Makine Mühendisliği öğrencisi Hakan Alioğlu ise; “Hibrit ve Elektrikli Taşıtlar Seminerleri kapsamında birbirinden değerli konuşmacılardan çok değerli bilgiler edindik. Bu bilgiler benim gibi daha yolun başında olan arkadaşlara çok iyi bir yol gösterici olurken diğer yandan yaşadıkları tecrübeleri anlatmaları ile de ufuk açıcı bir seminerler bütünü oldu. Seminere katılan konuşmacıların kendi alanlarında uzman oluşları bizlere daha doğru bir yönlendirme sağladığını düşünüyorum. Seminerin hazırlanmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” dedi.

Makine Mühendisliği Yüksek Lisans Tez Aşaması öğrencilerinden Eren Çentek de; “Yüksek lisans tez konum ile alakalı daha fazla bilgi edinmek ve tecrübeli kişilere çalışmam ile alakalı sorular sormak için katıldığım Elektrikli ve Hibrit Taşıtlar Seminerleri sadece beklentilerimi karşılamakla kalmadı, farklı konularda da bilgi edinmemi ve sektörün geleceği ile alakalı daha büyük merak ve ilgiye sahip olmamı sağladı. Seminerlerin gerçekleşmesinde emeği geçen değerli üniversite yetkililerimize ve seminerlerde bizleri aydınlatan, sorularımızı cevaplandıran konuşmacılara teşekkür ederim” diye konuştu.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [12-Oca-2022]

Haber Görüntüleme : [3.435]