Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinden İstanbul’daki göz hekimlerine eğitim

 

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çeşitli disiplinlerde çalışan akademisyenlerin, “Demodeks” isimli akar/parazitin kirpiklerde yaptığı hastalığın şiddetini belirleyen ve  "Uludağ Oküler Demodikozis Klinik Skorlaması (UODS)" adıyla dünya tıp literatürüne giren skorlama yöntemi  İstanbul’daki göz hekimlerine anlatıldı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Sertaç Argun Kıvanç ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Oktay Alver, literatüre giren çalışmalarını Türk Oftalmoloji Derneği’nin İstanbul’daki Eğitim Merkezi’nde meslektaşlarına anlattı.

Göz hekimi adaylarına teorik bilgilerin yanı sıra uygulamalı eğitimlerin de verildiği toplantıda, Doç. Dr. Sertaç Argun Kıvanç’ın, Doç. Dr. Berna Akova Budak ile geliştirdikleri, “Uludağ Oküler Demodikozis Skorlaması”nı katılımcılara aktaran akademisyenler, daha sonra mikroskop başında uygulamalı eğitim verdi. Katılımcılar anlatılan teorik bilgileri eğitimcilere interaktif sorular sorarak ve mikroskop başında uygulayarak öğrendi. Eğitimler sonunda katılımcılar sertifikalarını aldılar.

SKORLAMA YÖNTEMİNİN ÖNEMİ

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Sertaç Argun Kıvanç, Doç. Dr. Berna Akova Budak ve Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen'in aynı fakülteden Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Beyza Ener, Doç. Dr. Oktay Alver, Uzm. Dr. Nazmiye Ülkü Tüzemen ile yaptıkları “A Clinical Scoring System for Diagnosis of Ocular Demodicosis " isimli çalışmaları, Uludağ Üniversitesi’nin adı ile dünya tıp literatüründe yer alma başarısı göstermişti.  

Demodeks isimli akarların kirpiklerde ve göz yüzeyinde meydana getirdiği değişiklikleri inceleyen çalışma ekibinden Göz Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Sertaç Argun Kıvanç ve Doç. Dr. Berna Akova Budak daha önce ortaya koyulmamış bir klinik skorlama geliştirerek, skorlamaya "Uludağ Oküler Demodikozis Klinik Skorlaması (UODS)" adını vermişlerdi. Dünyada oküler demodikozis tanısı için geliştirilen ilk klinik skorlama olma özelliği taşıyan bu çalışmanın sonuçları ile hastalara daha kolay ve hızlı tanı koyma ve daha doğru tedavi başlama imkânı sağlanabiliyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Eki-2018]

Haber Görüntüleme : 2.870 - 0