Rektör Yardımcısı Yüce: Türkiye, Orta Asya’daki soydaşlarımıza da vatandaşlık versin

 

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, 10.su düzenlenen Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi kapsamında gerçekleştirilen ikinci gün oturumlarında konuşmacı olarak yer aldı. ‘Türkiye’nin Orta Asya Ülkeleriyle İlişkilerinde Riskler ve Fırsatlar’ konulu bir sunum yapan BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkilerde Rusya faktörünün çok önemli bir yer tuttuğunu vurguladı.

Türkiye’nin Orta Asya ülkeleriyle ekonomik ve siyasi olarak önemli bir bağının bulunduğuna işaret eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce; “Orta Asya ile ekonomik ilişkilerimiz genel bağlamda iyi seviyelerde seyrediyor. Ancak istenilen boyutlara maalesef gelemedi. İçerisinde bulunduğumuz farklı birliklerden kaynaklanan başta gümrük vergileri olmak üzere bazı sorunları aşılamadığı için istenilen noktalara gelinemiyor. Bu işin içine biraz da coğrafi uzaklık girdiği için farklı bir takım sorunlar da ortaya çıkıyor” diye konuştu.

RUSYA BÖLGEDE AĞIRLIĞINI KORUMAK İÇİN VATANDAŞLIK VERİYOR

Nüfus açısından bakıldığı zaman Orta Asya ülkelerinin çoğunluğunu Müslüman olduğunun altını çizen Mehmet Yüce; “Fakat her bölgede Rus nüfusu bir şekilde var. Dolayısıyla Rusya bu bölgedeki tüm ülkelere bu şekilde girmeyi başarıyor. Rus nüfusu gerek ekonomik nedenlerden dolayı Rusya’ya göç etmesi gerekse de yaş ortalaması açısından giderek azalıyor. Rusya, bu gelişmenin farkında ve buradaki etkinliğinin azalmasını istemiyor. Bunun için o ülkelerde yaşayan yerel halka vatandaşlık veriyor. Bu şekilde Orta Asya’daki baskınlığını elinde tutmaya çalışıyor. Benim kişisel tavsiyem, bir şekilde buradaki Türk soydaşlarımıza özel statülerde belli kotalar halinde Türkiye tarafından vatandaşlık verilmesi gerektiğidir. Oradaki vatandaşların buraya gelip yerleşmesi anlamında bunu söylemiyorum. Orada kalmalarının sağlanması ve bu vatandaşlara bir alan oluşturulmasının sağlanması şeklinde yapılabilir. Tabi bunu da o ülkelerin yönetimlerini rahatsız edecek şekilde yapmamak gerekiyor” dedi.

BÖLGEDE RADİKALİZMİN ÖNLENMESİ İÇİN TÜRK-İSLAM ANLAYIŞININ ÖNE ÇIKARILMASI

Büyük çoğunluğu Müslüman olan Orta Asya’da özellik ABD’nin desteği başta Suudi Arabistan olmak üzere Arap ülkeleri ve Afganistan üzerinden gelen Selefilik akımının bölgede giderek güçlendiği belirten Yüce, bu anlayışın Türk-İslam kültürüne zarar verdiğini, özellikle bölge halkının Türkiye’ye bakışını olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Yüce; “Bu nedenle ameli bakımdan Hanefilik, itikat bakımından Maturidilik, tasavvuf ve ahlak bakımından ise Yesevilikten beslenen Türk-İslam anlayışını yeniden egemen kılmak için gerekli çalışmaların zaman geçmeden başlatılması gerekir” şeklinde konuştu.

Oturumda yer alan konuşmacılar Doç. Dr. Yaşar Sarı, Cholpon Kanbarova ve Otabek Omonkulov da hazırladıkları sunumları izleyicilerle paylaştılar. Etkinliğin sonunda katılımcılara İİBF Dekanı Prof. Dr. Tayyar Arı tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Eki-2018]

Haber Görüntüleme : 1.957 - 0