Gönül gözüyle dinleyenlere “40 Ney 1 Nefes”

 

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi İbrahim Benlioğlu ve öğrencileri, “40 Ney 1 Nefes” adını verdikleri konserle gönülleri mest etti.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde yapılan ve büyük ilgi gören konseri Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve ailesi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Yücedoğru, öğretim üyeleri, öğrenciler ve Bursalılar beğeniyle izledi. Konserde Îtri’den Mevlana’ya, Mevlana’dan Yunus Emre’ye birçok eser seslendirildi.

Konser öncesinde Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Murat Yurtsever, “Ney ve Derviş” konulu bir konuşma yaparak, ikisi arasındaki benzerlikleri şiirsel bir dille anlattı.

“Derviş veya sûfî, insan-ı kâmildir, mümin-i kâmildir yani cenab-ı hakkın arzu ettiği insandır. İnsan-ı kâmil, âdemoğlu, öbür âlemden bu âleme sürgüne gönderilmiştir. Dünya insanın sürgün yeridir. Bir sınav için ve bir süreliğine gönderilmiştir. Sonra ebedî âleme dönecektir. Aynı ney gibi, ney de doğal yaşam alanından ayrı, kamışlığından sökülmüş ve koparılmış, asıl mutlu olacağı ortamdan ayrılmış ve yeryüzüne gönderilmiştir. Dolayısıyla ney ve derviş arasında şaşırtıcı benzerlikleri vardır” diyen Yurtsever, her ikisinin de benzinin sarı, bağrının delik, çamurdan yaratılmış, çamurun içinde gelişip büyümüş; her ikisinin de ince belli, ince bedenli, yanık ve tatlı sesli olduğunu ifade etti. Yurtsever , “Ney, Rab’bın yani asıl sevgilinin sözlerini, Kur’an-ı tilavet eder, terennüm eder derviş gibi… Yani asıl sevgilinin nefesinden esintiler taşır. Bu bakımdan, gönül gözüyle gören ve can kulağıyla dinleyenler için ilahî güce sahiptir” dedi.

Konserin ardından Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Dr. Öğr. Üyesi Murat Yurtsever ve 40 öğrencisiyle sahne alan İbrahim Benlioğlu’na teşekkür ederek, konserin en yakın zamanda tekrarını diledi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [24-Nis-2018]

Haber Görüntüleme : 2.656 - 0