Liseli mucitlerin projeleri sergilenmeye başladı

 

                                                                          

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Program Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 49. Lise Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması Bölge Sergisi, Uludağ Üniversitesi’nde başladı.

Uludağ Üniversitesi Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde üç gün sürecek olan sergide 12 bilim dalından toplam 100 proje sergilenecek. Sergi boyunca tek tek değerlendirilecek olan projelerden en iyi olanlara ödülleri düzenlenecek tören ile teslim edilecek.

BUGÜNÜN TEKNOLOJİSİ İLE RAKİPLERİMİZİ YAKALAYAMAYIZ

Sergi açılış töreninde konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, üniversite olarak güzel bir etkinliğe ev sahibi yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti. Gelecek yıl bu etkinliğin orta öğretim ve ilk öğretim öğrencilerine de yapılması gerektiğinin altını çizen Rektör Yusuf Ulcay; “Artık kodlama yaşı ilk öğretime kadar düştü. Bugün yarıştığımız ülkelerin çocukları ile kendi çocuklarımızı aynı seviyeye getirmek zorundayız. Dünün teknolojileri ile bugünün teknolojilerini yakalamak mümkün değil. biz yarının teknolojileri ile çocuklarımızı eğitmek zorundayız. Proje sadece matematik, biyoloji, fizik ve kimya alanlarında da olmuyor. Okullarımızda çocuklarımızı proje yapmaya yönlendirirken, sosyal bilimlerde de projelerin yapılması gerektiğini vurgulamalıyız. Toplumu yöneten en çok projeler sosyal bilimler alanlarından çıkıyor” dedi.

ÇOCUKLARA PROJE EĞİTİMİ İLK VE ORTA EĞİTİM ÇAĞINDA VERİLMELİ

Öğrencilerin sergileyecekleri tüm projelerin çok büyük değerler taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Yusuf Ulcay; “Üniversitelere gelecek olan veya yarın araştırma yapacak olan çocuklarımıza bu bilginin kazandırılması açısından yapılan etkinlikten dolayı TÜBİTAK yönetimine ve üniversitemizdeki sorumlulara gerçekten teşekkür ediyorum. Çünkü lise veya üniversite çağında bu seviyeyi yakalamak maalesef mümkün olmuyor. Bizler ilk aşamadan başlamak zorundayız. Dolayısıyla üniversitede eğitim alan çocuklarımızdan başarı bekliyorsak, temelden onlara harçlarını sağlam koymak zorundayız. Burada vurgulamamız gereken nokta şudur; biz 3. Nesil Üniversite modeli ile hareket etmeye çalışıyoruz. Biz bunu doğru anlatmak zorundayız. 3. Nesil dediğimiz zaman fikir üreten ve bu fikirlerden gelir elde eden üniversiteyi anlamalıyız. Hedef olarak bunu kendisine ilke edinen üniversitemiz maalesef bir elin parmakları kadar. Bugün burada bulunan lise öğrencileri biraz daha şanslı. Ben lise ve öncesinde eğitim veren kurum ve kişilerin bu konuya biraz daha hassasiyetle yaklaşmasını diliyorum. Buraya yapılan etkinliği gerçekten çok önemsiyorum” diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ise konuşmasında etkinliğin Bursa’da düzenleniyor olmasının kendileri açısından büyük bir keyif olduğunu söyledi. TÜBİTAK Bilim Projeler Sergisi’nin hayırlı olmasını dileyen Dülger, sergide çok önemli projelerin bulunduğunu vurgulayarak emeği geçen herkese teşekkür etti. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen de kendisinin en çok heyecanlandığı etkinliklerden birisinin de bilim projeleri etkinliğinin olduğunu belirtti. Gençlerden çok şeyler beklediklerini kaydeden Necmi Özen, gençlerin de yaptıkları çalışmalarla beklentileri boşa çıkarmadıklarını vurguladı.

TÜRKİYE GENELİNDEN TOPLAM 16 BİN 181 PROJE

Bölge Sergisi ve Ödül Töreni hakkında bilgi veren Bursa Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Özkan da sergiye biyoloji alanından 13, coğrafya-değerler eğitimi ve psikoloji alanından 7, fizik-sosyoloji-tarih ve Türk dili edebiyatı alanlarından 10’ar, kimya ve matematik alanından 8’er, teknolojik tasarım alanından 6 ve kodlama alanından 4 olmak üzere toplam 100’nin bulunacağını açıkladı. En çok proje başvurusunun il bazında Balıkesir’den geldiğini kaydeden Prof. Dr. Özkan; “Türkiye genelinde 16 bin 181 proje başvurusu olmuş. Bursa bölgesinde ise 1345 proje başvurusu olmuş. Sergimiz 3 gün devam edecek. Perşembe günü ödül töreni gerçekleştireceğiz. Tüm halkımıza açığız. Üniversiteyi bize açtığı için Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kesilen kurdele ile birlikte sergi ziyaretçilere açıldı. UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve protokol üyeleri, stantları gezerek öğrencilerden projeler hakkında bilgiler aldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [12-Mar-2018]

Haber Görüntüleme : 3.606 - 0