Ritim bozukluğu olan minik kalpler için yeni bir poliklinik

 

 

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Çocuk Kardiyoloji ve Genetik Anabilim Dalı işbirliğiyle yeni bir poliklinik hizmete açıldı. ‘Kalıtsal Ritim Bozuklukları Polikliniği’ adıyla hizmete açılan poliklinikte, ritim problemi olan çocuklar ile doğuştan ritim bozukluğu şüphesi olan hastalara bakılacak.

Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Özlem Mehtap Bostan ve Doç. Dr. Fahrettin Uysal ile Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şehime Gülsün Temel, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak Türkiye’de çocuklarda kalıtsal ritim bozuklukları ile ilgilenen nadir merkezlerden biri olmayı hedeflediklerini, bu nedenle iki farklı disiplinle bir araya gelerek böyle bir polikliniği hizmete açtıklarını söyledi.

Doç. Dr. Fahrettin Uysal, kalbin elektriksel iletisinin bozulduğu ve ani ölümle sonuçlanabilen kalıtsal ritim bozukluğu olan hastalarda, bu hastalığa neden olan genlerin ve mutasyonların tespit edilmesinin son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, erken dönemde yapılacak tanıyla hastalığın tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.

İLK BELİRTİ BAYILMA

Doğuştan ritim bozukluğu olan çocuklarda ilk belirtinin genelde bayılma olduğunu belirten Doç. Dr. Uysal, bayılması olan her çocuğun mutlaka ritim bozuklukları açısından araştırılması gerektiğini kaydetti.

‘Kalıtsal Ritim Bozuklukları Polikliniği’nde doğuştan ritim bozukluğu şüphesi olan hastalarda genetik tanı için çok ayrıntılı bir inceleme yapılacağını, aynı zamanda ailede genç yaşta ani ölüm öyküsü olan bireylerde de ani ölümle ilişkili genlere bakılacağını ve böylece erken tedavinin mümkün olabileceğini söyledi.

GEBELİKTE TESBİT EDİLECEK

Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Uysal, erken teşhisin önemli olduğu ritim bozukluklarında gebelik sırasında prenatal tanı ya da doğumdan önce PGT (Preimplantasyon genetik tanı) yapılması da mümkün olacağını, ritim bozukluklarına yol açabilecek neredeyse tüm genlere bakılacağını bildirdi.

Doç. Dr. Uysal ve Doç. Dr. Temel, yeni açılan poliklinikte ayrıca, kalıtsal ritim bozukluğu bulunan çocuklara ve ailelerine genetik danışmanlık hizmeti de vereceklerini de sözlerine ekledi.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [09-Mar-2018]

Haber Görüntüleme : 2.647 - 0