Bursa’nın en büyük camisinin temelleri atıldı

 

                                                                        

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki yıl önceki ziyaretinde yapılmasını istediği Uludağ Üniversitesi Yeni Camii’nin temelleri atıldı. İki yıl içerisinde tamamlanması planlanan cami, Türkiye’nin üçüncü, Bursa’nın ise en büyüğü olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 yılında Uludağ Üniversitesi’ne gerçekleştirdiği ziyarette yapılması talimatını verdiği Uludağ Üniversitesi Yeni Camii’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. Törene Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve tüm Bursa protokolü katıldı.

BURSA’NIN ÖZELLİKLERİ SAYMAKLA BİTMEZ

Temel atma töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, İslam şehirlerinin alameti farikasının camiler olduğunu söyledi. Bursa’nın hem bir payitaht olması hem de birçok manevi önderi bağrında barındırması nedeniyle çok özellikli bir şehir olduğuna vurgu yapan Hakan Çavuşoğlu; “Bursa’nın özelliklerini saymaya kalkarsak zamanımız buna yetmez. Ulu Camisi, Emir Sultanı, Yeşil Cami, Murat Hüdavendigâr… daha birçok eseriyle beraber medeniyetimizin bütün zenginliklerini sergileyen adeta bir açık hava müzesini andıran bir şehirdir Bursa. Bizler de şehrin yöneticileri olarak bu şehri daha da fazla güzelleştirmeye ve gerçek özelliklerini gün yüzüne çıkarmaya arkadaşlarımızla beraber çalışmalara devam ediyoruz” dedi.

CAMİLER BİRLİĞİN SEMBOLÜDÜR

Şehirleri şehir yapanın içindeki bütün insanlarıyla beraber o şehre hayat vermek için çaba sarf etmek olduğunu belirten Çavuşoğlu; “İşte bizim de bugün burada temelini atmış olduğumuz camiye,  özellikle kamu kaynağının hiç aktarılmayacak olması ve tamamen Bursa’nın kendi hayırseverlerinin çabasıyla inşaa edilecek olması. Türkiye’nin çok önemli özelliklerinden biri bu… Bursamızın da bir güzelliğini de burada yansıtması açısından çok önemli. Ben başta Sayın Celal Sönmez olmak üzere, hayırseverlerin tümüne teşekkürlerimi sunuyorum. Uludağ Üniversitesi Bursamızın marka değeri. Burada günlük sirkülasyon personel, öğrenciler ve hastaneye gelenlerle beraber 80-100 bin civarında insan buradan gelip geçiyor. İşte burada da bu toplulukta da hizmet verecek, buranın bir özelliğini yansıtacak bir caminin temelinin atılıp tamamlanması hakikaten çok önemli. Camiler, birliğin beraberliğin sağlandığı, dağınıklığın izale edildiği, gönüllerin birleştiği mekanlar,  sadece ibadet için değil ilim irfan adına bulunan ve istifade edebileceğimiz mekanlar. Bunları yaşatmak imar etmek için millet olarak çok önemli roller üstlendik. Geçmişte ve bugün de. Nerede bir mazlum varsa onu sahip çıkan bir milletiz” diye konuştu.

MALİYETLERİN TAMAMI HAYIRSEVERLER TARAFINDAN KARŞILANACAK

Törende konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük ise Bursa tarihinin en büyük camisinin inşaa edileceğini açıkladı. Camilerin milletin camisi olduğunun altını çizen Vali Küçük; “Türkiye’de yapılan camilerin yüzde 95’ini millet kendisi yapmıştır. Burada da elbette Belediyemiz katkıda bulunmuş, Rektörlüğümüz arsayı vermiştir. İnşaat maliyetlerini cömert, gönlü gani işadamlarımız, hayırseverler karşılayacaktır. Ben onlara hürmeten teşekkür ediyorum. Daha önce rahmetli babasının yaptırdığı eserler için de Celal Sönmez Beye teşekkür ediyorum.  Üniversitemiz sadece bir cami kazanmıyor, Bursa da bir camii kazanıyor. Rektörlüğün bütçesinden bir lira buraya harcanmadı, harcanmayacaktır. Tamamen hayırseverlerin eseri olacaktır. Bütün katkıda bulunanlara, özellikle konuyu başından beri takip eden talimat veren Başbakan Yardımcımıza hasseten teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

CAMİLER MÜSLÜMANLIĞIN TAPUSUDUR

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay da tarih boyunca camilerin sadece ibadet yeri olarak kullanılmadığına vurgu yaptı. Camilerin, İslam’ın ulaştığı her yere inşaa edilen, ülkenin tapusu ve aidiyet sembolü olduğunun altını çizen Rektör Yusuf Ulcay; “Dünya semasını andıran kubbesiyle resim gibi hat sanatı ve yükseklere doğru uzayıp giden minaresiyle bir cami yapmak ve içinde huzurla ibadet etmek, bir insan için en büyük bahtiyarlıktır. İşte bugün burada Müslümanlık tapusuna imza atmak için toplanmış bulunuyoruz. Yüce Allah tevbe suresinde şöyle buyuruyor:  Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve sadece Allah’tan korkanlar imar eder. Peygamber efendimiz de, ‘Kim Allah’ın rızasını dileyerek bir mescit imar ederse, Allah da onun için cennette bir saray hazırlar. Bu ifadeler, mescit, cami yapma işinin kâmil bir imana sahip olanların işi olacağını göstermektedir. Hali hazırda burada sağımızda bulunan camimiz de hayırseverler tarafından yapılmış ve ibadete açılmıştır” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI TALİMAT VERDİ

Rektör Ulcay; “Mevcut camimiz, büyüyen üniversitemize yetmemektedir artık. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın  2015’te üniversitemizi ziyareti esnasında kendilerine üniversiteyle ilgili projelerimizi sunduğumuzda, projelerimizin hiç birisine bir şey söylemedi ama iki tanesine dokundu. Birincisi Çocuk Hastanesi’ydi. Projemizin, dernekle beraber Kadın Doğum Hastalıkları birimlerinin de Çocuk Hastanesi ile birlikte yapılmasının daha uygun olacağını söyledi. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın tavsiyesiyle Çocuk Hastanesi projemizi değiştirdik. Ve 333 milyon liraya mal olacak ve Kalkınma Bakanlığından onay almış hastanemizin de inşallah önümüzdeki ay içinde temelini atmış olacağız. İkincisi de, yeni camiden bahsettiğimizde henüz projeler çizilmemişti. Daha büyük bir camii yapmak isteğimizden bahsettik ve iki minareli bir caminin prototipi koymuştuk. Sayın Cumhurbaşkanı bunu gördüğünde önce minareyi dörde, sonra da mimari olarak Selçuklu, Osmanlı ve günümüz mimarisini yansıtacak bir şekilde yapılması tavsiyesinde bulunmuştu” dedi.

KATKIDA BULUNAN HERKESE TEŞEKKÜR

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise 25 yıl önce Uludağ Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü’nü bitirdini ve okuduğu dönemde üniversiteye bir cami inşa etme düşüncesini dile getirdiğini açıkladı. Başkan Aktaş; “O dönemde bu işin sıkıntısını ciddi yaşadık. Bunu akıl eden büyüklerimize katkıda bulunanlara teşekkür ederim. Büyükşehir Belediyesi olarak bu çorbada tuzumuz olduğu için çok mutluyum” diye konuştu.

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YENİ CAMİİ’NİN ÖZELLİKLERİ

Görükle Yerleşkesi'nde 10 bin metrekare alana inşa edilecek Uludağ Üniversitesi Camisi, 6 bin 400 metrekare kapalı alana sahip olacak. Üniversite kaynakları kullanılmadan hayırseverlerin yardımlarıyla külliye şeklinde yapılacak caminin 4 minaresi olacak. Cami 41,7 metre kubbe, 75,8 metre minare yüksekliğiyle Bursa'nın birçok bölgesinden görülebilecek. Yarısı kapalı alanda olmak üzere 20 bin kişinin ibadet edebileceği külliye bünyesinde yapılacak bin 500 kişilik konferans salonu,Uludağ Üniversitesi’nin en büyük konferans salonu  olacak. Cami külliyesinde sosyal etkinliklerin yapılabileceği, okuma salonu, kütüphane gibi alanlar olacak.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [16-Şub-2018]

Haber Görüntüleme : 7.817 - 0