Haber

9.02.2018 10:42:06

Nöropsikiyatri ve Genetik alanindaki gelismeler Uludag Üniversitesi’nde konusuldu

 

Uludag Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Toplulugu ile Psikoloji Toplulugu’nun ortaklasa düzenledigi ‘Nöropsikiyatri ve Genetik Ulusal Ögrenci Sempozyumu Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestirildi.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Baskani Prof. Dr. Sezai Türkel, akademisyenler ve ögrencilerin katildigi sempozyumda; farmakogenetik, epigenetik, davranis genetigi ve psikolojik hastaliklarin ele alindigi çok sayida oturum gerçeklestirildi. Etkinlikte ayrica poster sunumlari ve networkler de yapildi.

ÇAGI YAKALAMAK IÇIN BILGIYI KULLANMAYI ÖGRENMELIYIZ

Sempozyumun açilis töreninde konusan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, moleküler biyoloji ve genetik biliminin Türkiye’de hizla gelismeye devam eden bir dal olduguna isaret etti. Çagi yakalamak ve bilimsel yarista geride kalmamak için disiplinler arasi isbirliginin ve bilgi transferlerinin en etkin sekilde kullanilmasi gerektiginin altini çizen Prof. Dr. Yusuf Ulcay; “Türkiye’mizin gelecek hedefleri dogrultusunda, biyoloji alanina da inovatif bir egitim-ögretim anlayisiyla moleküler biyoloji bölümlerini üniversitelerimizde yayginlastirmakla birlikte Nöropsikiyatri alanindaki arastirmalara destek vermek öncelikli sorumluluklarimizdan biridir. Uludag Üniversitesi olarak Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunlarimizin gerek arastirma laboratuvarlarinda ve enstitülerinde, gerekse de genetik tani merkezleri ile saglik sektörüne yönelik Ar-Ge birimlerinde görevlerini en iyi sekilde yerine getirebilecek düzeyde yetistirmeye özen gösteriyoruz. Inaniyorum ki 21. yüzyil moleküler biyoloji ve genetigin altin çagi olacak ve gelecegimizin sekillenmesinde büyük bir rol üstlenecektir” diye konustu.

BEYIN ARASTIRMA MERKEZLERI GIDEREK ARTAN BIR ÖNEM TASIYOR

Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Baskani Prof. Dr. Sezai Türkel ise konusmasinda genetik bilimine yapilan yatirimlarin ülke ekonomisine çok ciddi katkilar saglayabilecegini vurguladi. 2011 yillarindan itibaren dünyanin bir çok ülkesinde beyin fonksiyonlari üzerine arastirmalar yapan çok önemli arastirma merkezlerinin kurulmaya basladigina isaret eden Prof. Dr. Sezai Türkel; “Beyin üzerine yapilan arastirmalar gerçekten büyük önem tasiyor. Türkiye’de bu alanda öncülük ve eden merkezlerimiz var. Ancak sayilar henüz istenilen seviyede degil. Biz beyin arastirmalarina neden önem veriyoruz? Genetik ile ne ilgisi var diye düsünenlere söyle bir örnek vermek istiyorum; en basta algi, ögrenme ve hafizanin moleküler yapisinin bilimsel anlamda ögrenilmesi büyük önem tasiyor. Ikincisi ise yaslilikla birlikte ortaya çikan beyin fonksiyon bozukluklaridir. Hatta ülkemize özel bir sorun olarak otizm, hiperaktivite gibi beyin fonksiyon bozukluklari ortaya çikmaktadir. Özellikle ülkemizde otizm ve hiperaktivite büyük artis göstermektedir. Bütün bunlarin psikolojik temeli oldugu gibi genetik temeli oldugu da bilinmektedir. Yavas yavas bu bilgilere dayanarak beyinin analizleri bu anlamda ortaya çikarilmaya basliyor” seklinde konustu. 



Bilgi

Okunma Sayısı: 6024
Eklenme Tarihi: 9.02.2018 10:42:06
Güncelleme Tarihi: -

Paylaş