Tarımsal Öğretimin 172. yılı Uludağ Üniversitesi’nde kutlandı

 

Türkiye’de tarımsal eğitim-öğretimin 172. yıldönümü Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Bayrak Alanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk koyma töreni ile başlatılan etkinlikler, Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen organizasyon ile devam etti. Etkinliğe Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Üniversite Genel Sekreteri Kemal Demirel, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu, Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız, akademisyenler, ziraat mühendisleri ve öğrenciler katıldı.

TEMELİ OLAN GENÇLER ZİRAAT FAKÜLTELERİNE KAZANDIRILMALI

Açılış töreninde konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, tarım-gıda eğitiminin en önemli sorununun tarım meslek liseleri dışında ilkokuldan ve lise mezuniyetine kadar hiçbir tarımsal içerikli ders görmeyen öğrencilerin bu alanın akademik eğitimine girmesi olduğunu vurguladı. Talep fazlası mezun sayısının ve ÖSYM sınav sonuçlarına göre alt sıralardaki öğrencilerin böylesine önemli bir meslek eğitimini tercih etmelerinin de problemi büyüttüğüne işaret eden Rektör Yusuf Ulcay; “Ülkemizde öncelikle bir ihtiyaç analizini yaparak fakültelerimizi ve meslek yüksekokullarımızı yeniden yapılandırma ihtiyacı söz konusudur. Orta öğretimden itibaren temel bilimleri iyi kavramış, akademik yeteneği üst düzeyde olan gençlerimizi ziraat fakültelerine kazandıracak bir eğitim sistemi kurgulamalıyız. Yaşam boyu eğitim anlayışı ile çiftçilerimizi ve gıda üreticilerimizi güncel trendler ve gelişen teknoloji konusunda bilinçlendirmeliyiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde üniversiteleri ve ilgili akademik meslek odalarını içine alan tarımsal eğitim seferberliği tüm yurda yayılmalıdır. İleri tarımsal araştırma merkezleri ve enstitülerin kurulmasının yanı sıra, akademik ve araştırma alt yapısı güçlü, uluslararası ölçekte akademik alt yapıya sahip bir üniversitemizin olması da birçok yönden avantaj sağlayacaktır” dedi. Eğitim ve öğretimde koordineli bir çalışma kültürünün ortaya koyulması gerektiğini söyleyen Rektör Ulcay; “Bunları gerçekleştirdiğimizde hem ziraat ve gıda mühendisliği gelecekte çok daha itibarlı ve ihtiyaç duyulan uzmanlık alanları olacak hem de Türkiye bu alanda da dünyada daha fazla söz sahibi konumuna yükselecektir” şeklinde konuştu.

TARIM DIŞ TİCARETİ SON 40 YILDA YÜZDE 40 ARTIŞ GÖSTERDİ

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Bilgili ise konuşmasında tarımın tüm dünyada vazgeçilmez bir sektör niteliğinde olduğunu kaydetti. Tarım sektörünün, Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişiminde çok önemli görevler üstlendiğini belirten Dekan Uğur Bilgili; “Geçen süreç içerisinde ülke nüfusumuz yaklaşık 6 katı artış göstermiştir. Türkiye’deki kentleşme oranı yüzde 25 iken bugün bu oran tam tersi seviyelere gelmiştir. Boşalmış köyler ve terk edilmiş arazilerin önüne geçebilmek için, tarımsal üretim bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomik kalkınma sürecinde tarım ile sanayi sektörü arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Bu nedenle geçmişte tarıma dayalı ekonomilere sahip olan gelişmiş ülkeler önce tarım sektörüne ağırlık vermişler ve daha sonra buradan elde ettikleri kaynaklar ile sanayileşmeye hız vermişlerdir. Son 40 yılda tarım dış ticareti küresel bazda yüzde 40 artış göstermiştir. Ülkemizde de benzer artışlar yaşanmıştır” dedi.

TARIM ALANLARININ AZALMASINA RAĞMEN İHTİYAÇLAR KARŞILANABİLİYOR

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu da Tarımsal Öğretimin 172. Yıldönümünün ziraat alanında çalışan herkes için büyük önem taşıdığını söyledi. Türkiye’deki ziraat eğitimi kalitesinin günden güne arttığına işaret eden Yaslıoğlu, toplumun gereksinimlerinin tarım alanlarındaki azalmaya rağmen karşılanabildiğini kaydetti. Etkinlikte konuşan Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Lale Yıldız ise ziraat eğitiminin 172 yıllık bir süreci geride bırakarak ne kadar önemli bir bilim alanı olduğunun ortaya konulduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından etkinliğe onur konuğu olarak katılan Ziraat Mühendisi Tanfer Dinler, Tarım ve Eğitime Farklı Bir Bakış konulu sunum gerçekleştirdi. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü doktora öğrencisi Vital Kwizera’nın da kısa bir konuşma yaptığı töreninin sonunda akademik aşama yapanlar ile meslekte 30. ve 50. yılını dolduranlara plaket takdimi gerçekleştirildi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [10-Oca-2018]

Haber Görüntüleme : 2.746 - 0