Uludağ Üniversitesi’nde Azerbaycan Hemreylik Günü doyasıya kutlandı

 

Uludağ Üniversitesi, Bursa Türk Ocakları ve Bursa Azerbaycan Kültür Derneği’nin ortaklığında düzenlenen 31 Aralık Dünya Azerbaycanlılar Hemreylik Günü, coşkuyla kutlandı.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe üniversite yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Programda Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Bursa Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, Bursa Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Handan Askeran Ton da hazır bulundu.

“AZERBAYCAN TOPRAĞI, TÜRKLER İÇİN MUKADDESTİR”

Etkinliğin açılış töreninde konuşan UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Azerbaycan ve Türkiye halklarının bir olduğuna işaret etti. Tarihsel süreçte iki devletin arasına mesafeler koyulmaya kalkışıldığına işaret eden Prof. Dr. Mehmet Yüce; “Türk milleti olarak her zaman zor günde birleşmeyi ve beraber yürümeyi biliriz. Bunu bize nasip ettiği için Allah’a şükrediyoruz. Azerbaycan toprağı bizim için mukaddestir. Onların mutluluğu bizim mutluluğumuzdur. Uluslararası ilişkilerde menfaat beklemeksizin birbirini destekleyen tek örnek; Türkiye, Azerbaycan ilişkisidir. Başka bir örneği yoktur. Daha önce de söyledim, buradan tekrar söylüyorum: Karabağ, Azerbaycan’ındır. Orası işgal edilmiş topraklardır ve bir gün alınacaktır. Bunun başka bir yolu yoktur” diye konuştu.

“BİZ KARDEŞ OLMANIN ÖTESİNDE, BİRİZ”

Bursa Türk Ocakları Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı ise Türk ve Azerilerin yıllar boyu iki ayrı millet gibi kabul edildiklerini kaydetti. Oğuz Boyu’ndan gelen iki büyük grubun iki ayrı yerde yaşamasına rağmen kardeş halk olmadıkları, aynı halk olduklarının altını çizen Prof. Dr. Selçuk Kırlı; “İsimlerimiz farklı farklı çağrılabilir. Farklı coğrafyalardayız ancak aynı soydanız. Bunu fark ettiğimiz zaman karşımızda hiçbir güç duramayacaktır. Tarihimiz boyunca birbirimizi yiyerek başkalarına avantaj sağladık. Biz Türk olduğumuzu unutmadığımız zaman Türk coğrafyasının her parçası en küçüğünden en büyüğüne kadar başkalarının gözünde bütünleşmiş olarak fark edilecek. Biz bu soyun evlatlarıyız, hepimiz kardeş olmanın ötesinde, biriz” dedi.

“AZERBAYCAN BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLANMADIKÇA, KUTLAMALARIMIZ BURUK KALACAK”

Bursa Azerbaycan Kültür Derneği Başkanı Handan Askeran Ton da her 31 Aralık tarihinde Dünya Azerbaycan Hemreylik Günü’nün kutlandığını açıkladı. 25 yıldır dünyanın her yerinde yaşayan 50 milyon Azeri’nin bu günü kutladığını söyleyen Handan Askeran Ton; “Bu bayramın en ortak ideali kuşkusuz ki parçalanmış Azerbaycan topraklarının yeniden birleşmesidir. Aras’ın ayırdığı, 35 milyon Türk’ün yaşadığı Güney Azerbaycan ve 25 yıldan bu yana Rus destekli Ermeni işgali altındaki kadim Karabağ topraklarının kurtarılmasıdır. Bunlar kurtarılmadıkça, Azerbaycan’ın üçe bölünmüş hissesi birleşmedikçe bu bayramı eksik ve buruk olarak kutlayacağız” şeklinde konuştu.

Programda açılış konuşmalarının ardından Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi ve öğrencileri ‘Türk Dünyasından Ezgiler’ isimli mini bir konser verdi. Azeri sanatçıların da yer aldığı etkinliğin sonunda gecede emeği geçenlere plaket takdimi yapıldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [29-Ara-2017]

Haber Görüntüleme : 3.058 - 0