Üniversitelilere ilk ders Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu’ndan

Uludağ Üniversitesi’nde 2017-2018 akademik yılı, Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Çavuşoğlu, internetin bilinçli kullanılması konusunda öğrencilere uyarılarda bulundu.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Bursa Milletvekilleri Muhammet Müfit Aydın, Emine Yavuz Gözgeç, Osman Mesten, Zekeriya Birkan, Hüseyin Şahin, İsmail Aydın, Bursa Vali Vekili Abidin Ünsal, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kent protokolü ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, tüm üniversite mensuplarına ve öğrencilere seslenerek hayırlı ve başarılarla dolu bir akademik yıl diledi. Kişisel sorumluluk duyguları gelişmiş, kültürel ve tarihi değerleri benimsemiş uluslararası vizyon sahibi gençler yetiştirmeyi hedefleyen Uludağ Üniversitesi’nde yaklaşık 70 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Çavuşoğlu, “Kuruluşundan bugüne Uludağ Üniversitesi’nin başarılarını artırmak için elbirliği yapan herkese en derin saygılarımı sunuyorum. Vefat edenleri de rahmetle anıyorum. Siz değerli bilim insanlarımıza da çok teşekkür ediyorum” dedi.

3. NESİL ÜNİVERSİTELER TÜRKİYE’NİN HEDEFLERİNE ULAŞMASI İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Uludağ Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana çağdaş değerleri özümsemiş bir kurum olarak nitelikli insan yetiştirmeyi, akademik özgürlüğü, yaşam boyu eğitimi ve topluma desteği benimsemiş bir yükseköğretim kurumu olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu, “Uludağ Üniversitesi de 2015 yılı nisan ayında başlayan yeni dönemde 3. nesil üniversite olma hedefiyle yola çıkmış Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biridir. Bilginin kitaplarda ve dört duvar arasında kalmadığı, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde topluma yararlı hale getirildiği 3. Nesil üniversitelere kavuşmak, 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmamız bakımından son derece önemlidir. Bursa’mızın gururu Uludağ Üniversitesi, bilimsel araştırmaya ağırlık veren, öğrenciye günün gerektirdiği şartlarda eğiten, akademik kadrosuyla kent ve sanayici ile ortaklaşa projeler üreten bir üniversite olmak için çalışmaktadır. Bilimden üretime, üretimden ekonomiye mottosuyla sadece 2,5 yıl içinde bilimsel araştırmaya yaklaşık 40 milyon TL özkaynak ayırmış olan Uludağ Üniversitesi Türkiye için üzerine düşeni yaparak Bursa’mız için iftihar vesilesi olmuştur” dedi.

“KAFAYI BİLİME, GELİŞMEYE TAKIN”

Gençlere seslenerek çalışmanın önemini vurgulayan Çavuşoğlu, “Günümüzde ‘kafayı takmayın’ diye bir tabir var ya, ben de size diyorum ki ‘kafayı takın’ ama bilime öğrenmeye, çalışmaya, gelişmeye ve ilerlemeye takın. Çünkü insan, kafayı taktığı her şeyi başarır. Kafayı bilime, gelişmeye, ilerlemeye takmış bir yeni nesil, geleceğimize dair en büyük umudumuz olacaktır. İnternetin kullanılması konusunda da sizlere tavsiyem bilinçli kullanın. Her önünüze çıkan bilgiye inanmayın. Kaynağını sorgulayın. Bazen yapılan paylaşımlar terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürüyor” diye konuştu.

REKTÖR ULCAY, “ÖRNEK BİR NOKTAYA DOĞRU İLERLİYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay da Uludağ Üniversitesi’nin Bursa’nın ve ülkenin kalkınma hamlesinde lokomotif kurumlardan biri olma iddiasını ortaya koyduğunu hatırlatarak, “3. Nesil Üniversite kavramının akademik, fiziki ve teknolojik gelişmelerle hayat bulduğu örnek bir noktaya doğru ilerliyoruz” dedi.

Yenilikçi bir bakış açısıyla bilimin ekonomik değere ve toplumsal faydaya dönüştüğü '3. Nesil Üniversite' vizyonumuzla 2,5 yıl gibi kısa bir sürede çok önemli aşamalar kat ettiklerini anlatan Ulcay, şunları sıraladı:

“‘Bilimden üretime, üretimden ekonomiye’ anlayışı ile akademisyenlerimizin projelerine 40 milyon TL’ye yakın destek verdik.

Savunma Sanayii için Araştırmacı Yetiştirme Programı’nın ortağı olarak yeni nesil alanlarda ülkemize hizmet edecek araştırmacılar yetiştiriyoruz.

Özellikle meslek yüksel okullarımızda uygulamalı eğitimin ağırlığını ve sektör temsilcilerinden yararlanma düzeyini arttırdık. Kazandırdığımız modern laboratuvarlar, araştırma merkezleri, merkezi derslikler, kütüphane ve teknoloji alanındaki yatırımlar üniversitemizin kalite çıtasını daha da yukarı çekiyor. Araştırma üniversitesine geçiş süreciyle ilgili yaptığımız reformlar sayesinde yüksek lisans ve doktora öğrenci sayımız 8.500’e yaklaştı. YÖK tarafından 2016 yılında başlatılan ve 100 alanda 2000 doktora öğrencisi yetiştirmeyi hedefleyen proje kapsamında üniversitemiz 14 farklı disiplinde 145 bursiyerin desteklenmesine hak kazandı. Yine YÖK tarafından Türkiye’deki yükseköğretim kurumları arasında yapılan değerlendirme sonucunda 15 araştırma üniversitesinden biri olmayı başardık. Başarılı öğrencilere yönelik başlattığımız burs teşvikleri sayesinden bu yıl üniversitemizi kazanan yaklaşık 11 bin öğrencimizden 8 bini Uludağ Üniversitesi’ni ilk 5 tercihi arasına yazdı. Göreve geldiğimizde 1.900 olan yabancı öğrenci sayımızı, ULUTÖMER gibi yatırımlar ve farklı ülkelerde yaptığımız sınav organizasyonlarıyla 4 bin 600 seviyesine getirdik. Bu başarı örnekleri, yeni vizyonumuzun ve ekip arkadaşlarımızla üstün bir gayretle yürüttüğümüz çalışmaların neticelerinden sadece bazıları. Hayata geçirdiğimiz teşvikler, uyguladığımız akademik reformlar, makro ölçekli yatırım projeleriyle Uludağ Üniversitesi Bursa’nın ve Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu model bir yükseköğretim kurumu oluyor. Bu başarının yakalanmasında büyük bir gayret ve özveriyle çalışan ekip arkadaşlarımla birlikte, Ankara’da ve Bursa’daki tüm kurumlarımıza ve yöneticilerimize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bursa Vali Vekili Abidin Ünsal, “Fikri hür vicdani hür düşünen, bilen ve bildiğini yayan, etrafına ışık tutan nesillerin yetiştiği Uludağ Üniversitesi’nin bu öğretim yılının tüm paydaşlara ve öğrencilere, akademisyenlere hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdülkadir Karlık da yeni akademik yılın başarılı geçmesi dileğinde bulundu.

Açılış töreninin ardından Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Rektör Yusuf Ulcay ve beraberindeki heyetle birlikte yemekhaneyi ziyaret ederek öğrencilerle aynı masada yemek yedi. Öğrencilerle sohbet eden Çavuşoğlu, daha sonra üniversite içerisinde kurulan öğrenci kulüplerinin stantlarını gezdi ve burada yaptıkları çalışmalar hakkında öğrencilerden bilgi aldı.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [13-Eyl-2017]

Haber Görüntüleme : 5.081 - 0