Personel

Kanser düşmanı cihaz Avrupa’da ilk kez Uludağ Üniversitesi’nde

Haber Tarihi : 18-05-2017
Uludağ Üniversitesi

Uludağ Üniversitesi 4.4 milyon dolarlık yatırım ile siberknife adı verilen tüm vücut için çerçevesiz stereotaktik robotik radyocerrahi sistemi alıyor. Sözleşmesi imzalanan cihazın son sürümü Avrupa’da ilk kez Uludağ Üniversitesi’nde kullanılacak.

Rektörlük makamında yapılan protokol törenine UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel, Radontek firması CEO’su Mehmet Ü. Ayral ve firma genel müdür yardımcısı Eray Sarıkaya katıldı.

Ünitenin kurulması ve cihazın üniversiteye getirilmesi işlemlerinin en geç Eylül ayında tamamlanacağını belirten Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, bu sistem sayesinde çok sayıda onkolojik operasyonların rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Gerçekleştirilen protokol töreni sayesinde artık cihazın üniversiteye kazandırmış olduğunu açıklayan Rektör Yusuf Ulcay “İşbirliklerinden dolayı Radontek firmasına ve ilgili hastane yöneticilerine teşekkür ediyorum. Bursa ve çevresine hizmet edecek olan böylesi önemli bir cihazı üniversitemize kazandırdığımız için mutluyuz. Günümüz dünyasında artan bu kanser hastalığına çare olmak adına çalışacak ünite artık üniversitemizde olacak. Emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Gürel ise fakülteye verdiği desteklerden dolayı Rektör Yusuf Ulcay’a teşekkür etti. Son iki yıldır tıp fakültesi olarak üniversiteden ciddi bir destek gördüklerini vurgulayan Dekan Selim Gürel; “Alınacak bu cihaz ve kurulacak ünite sayesinde Bursa ve çevresine büyük bir kaktı sağlayacağımıza inanıyoruz. Devletimiz büyük şehirlerde bir hastanede bu ünitenin kurulmasına izin veriyor. Bizler de yapmış olduğumuz girişimler sayesinde ünitenin kurulmasına ve cihazın temin edilmesine onay aldık. Hastalarımız için de büyük bir fayda getireceğine inanıyoruz. Sadece bizde olacak bu cihaz üniversitemize de önemli kazanımlar getirecektir. Siberknife denilen bu cihaz sayesinde cerrahların özellikle beyin tümörlerinde, akciğer kanserlerinde ya da prostat kanserinde cerrahi operasyon sırasında ulaşamadıkları yerlere ulaşabilecekler. Tedavisi imkânsız olan hastaları tedavi edebileceğiz. Operasyonlarda büyük bir kolaylık sağlayacak. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Cihazın son sürümünü yapılan sözleşme ile A.B.D’den temin edecek ve üniversiteye teslim edecek olan Radontek firmasının CEO’su Mehmet Ü. Ayral da sağlığa ve teknolojiye bakış açılarından dolayı üniversite yönetimine teşekkür etti. Meslekte 30. Yılını doldurduğunu kaydeden Mehmet Ayral, görev yaptığı bu süreç içerisinde birçok kamu kurumu ile çalıştığını, ancak Uludağ Üniversitesi yönetimi gibi görevini hızlı ve içtenlikle yapan çok fazla kurum görmediğini vurguladı. Ayral; “Teknolojiyi takip eden, hastanenin gelişmesi için sağlam adımlar atmaktan çekinmeyen Uludağ Üniversitesi yöneticilerine teşekkür ediyorum. Kanser 21. Yüzyılın bir numaralı ölümcül hastalığı olma yolunda ilerliyor. Ülkemizde de bu hastalığa karşı hızlı bir şekilde teknolojik yatırımlar yapılıyor. Kanser hastalığına karşı cerrahi operasyonlar noktasında en hızlı, en başarılı ve en teknolojik yöntem olarak robotik radyo cerrahi sistemin siberknife olduğu biliniyor. Bu sisteme sahip olan kurumların genelde yurtdışından hastaları oluyor. Ancak Uludağ Üniversitesi’nin kendi potansiyeli açısından baktığımızda yurtdışı hastalarına pek ihtiyaç duymayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Firma Genel Müdür Yardımcısı Eray Sarıkaya ise cihazı Amerika Birleşik Devletleri’nden getireceklerini açıkladı. Eylül ayında ünite binası dahil cihazı her hali ile hazır hale getirileceğini aktaran Sarıkaya, “Bu cihazın alt modellerinden Türkiye’de 11 tane var. Ancak dediğim gibi bunlar eski teknoloji cihazlar. En son teknolojiye sahip olan bu cihaz ise Türkiye dahil Avrupa’nın herhangi bir kentinde şuanda yok. İlk kez Bursa Uludağ Üniversitesi’nde tek olacak ve burada hizmet verecek” dedi.

HABER ARŞİVİ (Tüm Haberler)