Yabancı dil olarak Türkçe’nin öğretilmesi Uludağ Üniversitesi’nde ele alındı

 

Uludağ Üniversitesi (UÜ), 1. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe’nin Öğretimi Bilgi Şöleni’ne ev sahipliği yaptı. İlk kez uluslararası anlamda gerçekleştirilen organizasyonda Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri sunumlar yapacak.

UÜ Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, UÜ Türkçe Öğretimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER) ve Yunus Emre Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenledikleri 1. Uluslararası Yabancı Dil Olarak Türkçe’nin Öğretimi Bilgi Şöleni’ne Bursa Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin oluşturduğu koronun İstiklal Marşı’nı söyleyerek başlattığı Bilgi Şöleni’nin açılış töreninde konuşan Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, Necip Fazıl Kısakürek’in Türkçe’yi anne sütü kadar güzel bir şeye benzettiğini aktardı. Yalçın Bulut, böylesine önemli olan Türk dilinin uluslararası arenada daha çok duyurulması ve öğretilmesi adına gerçekleştirilen etkinlikte emeği geçenleri kutladı.

YABANCI ÖĞRENCİ SAYISINI ARTTIRMALIYIZ

Törende konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ise Türkiye’de eğitim gören yabancı öğrenci sayısının 104 bin seviyelerine ulaştığını söyledi. uluslararası öğrencilerin üniversite tercihlerinde ülkelerin ekonomik gelişmişliklerinin, yüksek öğrenim imkanlarının ve kültürel yakınlıkların belirleyici olduğunun altını çizen Rektör Yusuf Ulcay; “Türkiye’de yabancı öğrencilerin en çok bulunduğu kentlerin başında İstanbul, Ankara ve Bursa geliyor. Gerek Türkiye, gerekse de Bursa olarak bu pastadan aldığımız payı daha da çoğaltmalıyız. Çünkü eğitim turizmi yönüyle büyük kazanım olarak gördüğümüz bu öğrenciler, aynı zamanda ülkemiz için bir kültür ve barış elçileridir. Küresel güç sahibi ve geniş bir etkileşim alanı oluşturan ulusların dilleri de doğal olarak önem kazanmaktadır. Bu bağlamda Türkiye’nin engin mazisi ve büyük ülküleri Türkçe’nin yabancı dil olarak öğretiminin önemini ortaya koymaktadır” dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç da Türkiye’nin ekonomik, kültürel ve siyasal mecrada etkili olarak yer alabilmesi için Türk dilinin dünya üzerinde çok daha etkin olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Büyükşehir Belediyesi olarak Türkçe’nin daha güzel ve etkin kullanılması adına çalışmalar yaptıklarını kaydeden Atilla Ödünç, “Bursa’mız, doğası ve tarihi ile her gün binlerce yerli ve yabancı turist çekiyor. Bizler yerel yönetimler olarak özellikle dış mekanlarda yer alan işletmelerin tabelalarının Türkçe olarak yazılmasına özen gösteriyoruz. Bu konuda sorumluluğu olan her kurum ve kişinin de aynı hassasiyeti göstermesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

DİLİMİZİ GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel ise konuşmasında Türkçe’nin dünya genelinde en fazla konuşulan 5. dili olduğunu açıkladı. Dünya genelinde 87 ülkede Türkçe’nin öğretilmeye çalışıldığını söyleyen Dekan Demirel; “Dil dediğimizde canlı bir varlıktan bahsediyoruz. Tarihimizle, kültürümüzle ve geleceğimizle birlikte oluşan bir yapıdır. Bu yapıyı tarihinden soyutlarsak onu yozlaştırmış oluruz. Dilimizi geliştirmek ve onu yeniliklere açık tutmak zorundayız. Akademisyenler ve araştırmacılar tarafından bilimsel gelişmeler doğrultusunda yeni kelimeler üretmek ve yeni kavramlar üretmek yoluyla Türkçe’yi çağdaş diller seviyesine çıkarmak ve orada tutmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Bilgi Şöleni Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kazım Yoldaş da Türkiye Cumhuriyeti’nin coğrafi ve siyasi gücünden dolayı Türkçe’nin de giderek önem kazandığına işaret etti. Türkiye’ye eğitim görmek ve Türkçe öğrenmek isteyen yabancı öğrenci sayısının da gün geçtikçe arttığını vurgulayan Prof. Dr. Kazım Yoldaş; “Lisans ve lisansüstü eğitim görmek için ülkemizi tercih eden öğrenci sayısını arttırmak için Türk diline ve bu dilin öğretilmesine önem vermeliyiz. Düzenlediğimiz etkinlik bu alanda araştırma ve çalışma yapmak isteyenlere de ışık tutacaktır. Bilgi Şöleni’nin gerçekleşmesinde bizlerden desteğini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Ulcay’a ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Toplam üç gün sürecek etkinlik boyunca yaklaşık 100 akademisyen ve bilim adamı yabancı dil olarak Türkçe’nin öğretilmesi noktasında yaptıkları çalışmalar hakkında sunumlar gerçekleştirecek.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [17-May-2017]

Haber Görüntüleme : 3.345 - 0