Uludag Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisligi Bölümünde yürütülen TÜBITAK destekli bir projede, Bursa ipeginden ameliyat ipligi gelistirildi.
Proje yürütücüsü Prof. Dr. Esra Karaca yaptigi açiklamada, Prof. Dr. Sunay Ömeroglu, Prof. Dr. Asli Hockenberger ve tekstil yüksek mühendisi Gökçe Coskun ile bir yil önce basladiklari projede önemli mesafe katettiklerini söyledi.
Karaca, ameliyat ipliginin tibbi tekstiller pazarinda çok önemli bir paya sahip oldugunu vurgulayarak, projenin amacinin yerli olanaklar ve ipek kullanarak ameliyat ipligi üretmek oldugunu ifade etti.
Karaca, ameliyat ipligi pazarinin önemli bir büyüklükte olduguna isaret ederek, ameliyat ipliklerinin Türkiye'ye, bütün islemleri tamamlanmis kullanima hazir paketli halde veya son islemleri burada yapilacak sekilde yari mamul olarak ithal edildigini aktardi.
Türkiye'de ameliyat ipligi pazarinin yilda 70 milyon dolar civarinda oldugunu, bunun 6 milyon dolarini da ipekten yapilanlarin olusturdugunu belirten Karaca, ipek olanlarinin tamaminin ithal edildigini, Türkiye'de henüz üretiminin yapilamadigini söyledi.
Projelerinde ameliyat ipligi üretiminde Bursa ve Türkiye için tarihi ve kültürel öneme sahip tekstil malzemesi olan ipegi tercih ettiklerini ifade eden Karaca, su degerlendirmede bulundu:
"Ne yazik ki, Türkiye'de üretilen kozalardan ipek çekimi yok denecek kadar az. Üretilen kozalarin tamamina yakini yurt disina ihraç ediliyor. Bu da önemli bir katma deger kaybi demek. Böyle bir projeyle hem ülkemizdeki ipekçiligin canlandirilmasini, hem de yerli kozalarimizin katma degeri yüksek bir alanda ameliyat ipligi olarak degerlendirilmesini hedefliyoruz. Ayrica önemli bir dis alim maliyetini ortadan kaldirilarak ülkemize kazandirilmasini amaçliyoruz."
KALITELI KOZALARDAN IPEK ÇEKIMI
Karaca, ipek ameliyat ipligi üretimini belirli prosesler uygulayarak gerçeklestirildiklerini anlatti.
Yerli kaliteli kozalardan ipek çekimi gerçeklestirdiklerini ve ham ipek üretimi yaptiklarini dile getiren Karaca, sunlari aktardi:
"Arkasindan ürettigimiz ipek ipliklerini belirli sayilarda katlayip büküm isleminden geçiriyoruz. Daha sonra ipegin yapisinda bulunan 'serisin' denilen bir maddenin giderilmesi amaciyla pisirme isleminden geçiriyoruz ve pisirilmis ipek haline dönüstürüyoruz. Ipligi son formuna ulastirmak üzere ipek ameliyat ipliklerini 'braid' dedigimiz bir formda elde etmek için özel bir makine kullaniyoruz. Üretimleri de tamamen kendi bünyemizde gerçeklestiriyoruz. Daha sonra üretilmis olan ipek ameliyat ipliklerini dogal bir boyar madde ile siyah renge boyayarak silikonla kaplama islemi uygulayacagiz."
Karaca, ipligin braid formuna getirilmesi üzerinde çalistiklarina deginerek, projeyi bir yil içinde tamamlamayi amaçladiklarini söyledi.
10 MILYON DOLAR CIVARINDA KAZANÇ
Karaca, üretim asamasindan sonra ürünün bazi testlerden de geçirilmesi gerektigine isaret ederek, bunun laboratuvar ve deney hayvanlari üzerinde yapilacagini dile getirdi.
Proje ile Türkiye'de de ameliyat ipligi üretiminin yapilabilecegini vurgulayan Karaca, "Bu proje daha sonraki çalismalarin da önünü açacaktir diye düsünüyorum. Ülkemizde üretilen bazi tekstil malzemeleri de var mesela poliester gibi. Poliesterden de neden ameliyat ipligi üretilmesin. Bunun da öncüsü olacak bu proje. Projenin basarilmasi halinde önemli bir dis alim maliyetinin ortadan kalkacagini ve ipekböcekçiliginin de eski canliligina kavusacagini umuyoruz." dedi.
Karaca, proje basariyla tamamlandiginda ve ipek ameliyat ipligi piyasada kullanilmaya baslandiginda Türkiye'nin 10 milyon dolara yakin bir kazanç saglayacagini sözlerine ekledi. (Rektörlük Basin Bürosu)