Öğrenci projeleri endüstrinin sorunlarına çözüm üretiyor

 

--Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri, öğretim üyelerinin danışmanlığında hazırladıkları projelerle endüstrinin sorunlarına çözüm üretip, ödül üstüne ödül alıyor.

--Bir grup öğrenci, Bosch Rexroth AŞ’de montaj hattını dengelemeye yönelik hazırladıkları projeyle İTÜ’de düzenlenen Uluslararası Katılımlı 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu (ÜAS 2016) Öğrenci Proje Yarışmasında birinci seçildi. 

--Bir başka öğrenci grubu ise, Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 36. Ulusal Kongresi kapsamında yapılan proje yarışmasında ERMETAL  AŞ’de yaptıkları “Ambar Depolama Maksimizasyonu” adlı proje ile üçüncülük ödülü aldı.

Geçtiğimiz haftalarda bir öğrenci proje grubunun sanayiye yönelik hazırladıkları projeyle TÜBİTAK’tan üçüncülük ödülü almalarının ardından şimdi de bir başka proje grubu, İTÜ’de gerçekleştirilen Uluslararası Katılımlı 16. Üretim Araştırmaları Sempozyumu Öğrenci Proje Yarışmasında birinciliğe layık görüldü.

Üniversite-sanayi işbirliğini içeren “Bir Otomotiv Yan Sanayi Tedarikçisinde Standart Zaman Hesaplama ve Montaj Hattı Dengeleme” başlıklı Bütünleşik Sistem Tasarımı Projesiyle birinci seçilen Ali Atahan, Mertcan Kapuağası ve Nur Koç’tan oluşan ekip, 5 bin TL’lik ödülün de sahibi oldu. Öğrencilerin, Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Tülin İnkaya ve Dr. Burcu Çağlar Gençosman’ın akademik danışmanlığında, Gökhan Bakadur’un sanayi danışmanlığında hazırladıkları proje kapsamında, Bosch Rexroth AŞ’deki iki montaj hattı ele alınarak ürünlerin standart zamanlarını otomatik olarak hesaplayan ve montaj hattını dengeleyen bütünleşik bir yazılım geliştirildi.

Yazılımın ilk modülü, MTM-UAS analizi ile ürünlere ait standart zamanları hesaplayarak iş talimatları üretiyor. Yazılımın ikinci modülü ise sezgisel bir algoritma ile montaj hattında işgücünü dengeliyor.

Projenin birinci ve ikinci modüllerinin Bosch Rexroth AŞ’de pilot bir montaj hattında uygulamaya geçirilmesi sonucu yüzde 6.5 oranındaki verimlilik ve kapasite artışı görüldü. Bunun firma geneline yaygınlaştırılması ile firmanın rekabet gücünün artabileceği de kanıtlandı.

AMBAR DEPOLAMA PROJESİ ÜÇÜNCÜ

Yöneylem Araştırması Derneği tarafından İzmir Yaşar Üniversitesi’nin evsahipliğinde düzenlenen Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği 36. Ulusal Kongresi (YAEM 2016) kapsamında, ülkemizdeki Endüstri Mühendisliği Bölümleri öğrencilerinin katılımıyla yapılan Öğrenci Proje Yarışmasından da bir ödül geldi.

Uludağ Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencileri Gizem Gül, Begüm Erol, Gözde Öngelen’den oluşan proje ekibi, Prof.Dr. Cenk Özmutlu ve  Prof. Dr. Seda Özmutlu’nun akademik danışmanlığında ERMETAL  Otomotiv ve Eşya Sanayi Ticaret AŞ’de yaptıkları “Ambar Depolama Maksimizasyonu” adlı proje ile üçüncülük ödülü aldı.

Etkin depo yönetimi, gelişen teknoloji ve artan rekabet ortamında işletmelerin önemsenen problemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Müşteri ihtiyaçlarının tam zamanında doğru bir şekilde karşılanması, operasyonların hızlandırılması, maliyetlerin düşürülmesi amacıyla depolama alanlarının etkin bir şekilde kullanılması gerekiyor.

ERKEN UYARI SİSTEMİNE TÜBİTAK’TAN ÖDÜL

Endüstri Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Osman Ramazanoğlu, Dilara Sürbahan, Elif Ballı’dan oluşan bir başka proje ekibi de, geçtiğimiz günlerde TÜBİTAK’tan ödül almıştı. Öğrenciler, “Sanayiye Yönelik Lisans Bitirme Tezleri Yarışması”nda “Otomotiv Endüstrisinde Montaj Hattında Esnek Üretim İçin Kural Tabanlı Erken Uyarı Sistemi Tasarımı” adlı proje ile Süreç Geliştirme Kategorisinde üçüncülük elde etmişti.

“ÜSTÜN NİTELİKLİ MÜHENDİS YETİŞTİRİYORUZ”

Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdal Emel, lisans son sınıf öğrencileri ve danışman öğretim üyelerinin katkıları ile her yıl düzenli olarak 20’den fazla proje ile Bursa’da yaklaşık 15-20 firmanın endüstriyel üretkenlik artış sorununa çözüm ürettiklerini, böylelikle de ülkemizin rekabet üstünlüğüne katkı sağlayacak üstün nitelikli endüstri mühendislerinin yetişmesine öncülük ettiklerini söyledi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [19-Kas-2016]

Haber Görüntüleme : 4.619 - 0