Okullarda gürültü kirliliğine karşı yürütülen proje yayılıyor

 

 

Uludağ Üniversitesi tarafından ilkokul ve ortaokullarda gürültü kirliliğini önlemeye yönelik başlatılan TÜBİTAK projesi, yeni öğretim döneminde de genişleyerek devam ediyor.  Bursa’da yürütülen proje, Antalya’ya da örnek oldu.

UÜ Eğitim Fakültesi tarafından yürütülmekte olan TÜBİTAK 114K738 nolu “Okulda Gürültü Kirliliği: Nedenleri, Etkileri ve Kontrol Edilmesi” adlı proje ilkokul ve ortaokullarda bu eğitim öğretim döneminde de sürecek.

Proje yürütücüsü Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mızrap Bulunuz, projede yer alan Mustafa Münevver Olağaner İlkokulu, ÇEK Özel 3 Mart İlkokulu, Saadettin Türkün Ortaokulu ve Dilek Özer Ortaokulu’nun yönetici ve öğretmenlerinden oluşan yaklaşık 200 kişiye, 2016-2017 eğitim öğretim döneminde yapılacakları anlatan bir seminer verdi.

GÜRÜLTÜSÜZ OKUL HER ÇOCUĞUN HAKKI

Seminerde, gürültü kirliliğinin kontrol edilmesine ilişkin hazırlanan kılavuz kitabı tanıtan Doç. Dr. Bulunuz,  sükûnetli okul iklimi ve öğrenme ortamının her çocuğun en doğal hakkı olduğunu vurgulayarak, ses ve gürültüyü anlamaya yönelik eğitim faaliyetlerinin Türkçe, fen, matematik, müzik, resim ve drama dersleriyle bütünleştirilerek nasıl anlatılacağını öğretmenlere anlattı.

Çocukların henüz gelişimini tamamlamamış bireyler oldukları için hiçbir şekilde okulda meydana gelen gürültü kirliliğinden sorumlu tutulamayacaklarını dile getiren Doç. Dr. Bulunuz, çocukların gürültüye maruz kalmanın tehlikelerinin farkında olmadığını ve hatta bu tehlikeyi küçümseme eğiliminde olduklarını hatırlatarak  “Çocuklar, tehlikeli gürültü kaynaklarının farkında olmadıkları gibi gürültüden kendilerini nasıl koruyacaklarını da bilmezler. Bu çerçevede geleceğimiz olan çocukların okulda gürültü kirliliğinden korunmasının öncelikle öğretmen ve idarecilerin görevidir. Bunun için yapılacak ilk iş, çocukların daha anasınıfından itibaren okulda gürültü kirliliğinin boyutları ve tehlikeler konusunda eğitilmesine ihtiyaç vardır” dedi.  

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Bulunuz, seminerde, kılavuz kitaplarında yıl boyunca yürütülecek faaliyetleri destekleyici materyal olarak video, animasyon, sunumlar, çalışma formları ve karikatürleri içeren bir CD’yi öğretmenlere dağıttı.

VELİLERDEN OLUMLU YAKLAŞIM

Sükûnetli okul iklimi ve öğrenme ortamının gerçekleştirilebilmesi için ailelerle işbirliği yapmanın çok önemli yer tuttuğunun vurguladığı toplantıda ayrıca,  veliler için hazırlanmış olan, okulda gürültü konulu broşürün tanıtımı yapıldı.

Geçen yıl velilerden projeye yönelik oldukça olumlu geri dönüşler alındığı ve öğrencilerin bu konu ile ilgili olarak öğretmenlerine “Broşürü okuduktan sonra babam artık ben ders çalışırken TV’yi kapatıyor veya iyice sesini kısıyor öğretmenim!” dedikleri aktarıldı ve sözkonusu broşürün, veli toplantılarında dağıtılması kararlaştırıldı.

ANTALYA’DAN TALEP

Uludağ Üniversitesi’nin okullarda gürültü kirliliğini önlemeye yönelik başlattığı proje, Antalya’ya da örnek oldu. Antalya’daki okullardan bazıları Uludağ Üniversitesi’nden bu konuda destek istedi.

 

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [14-Kas-2016]

Haber Görüntüleme : 3.759 - 0