Büyük Türk Şairi ‘Şehriyar’ Uludağ Üniversitesi’nde anılıyor

 

Dünya genelinde şiirleri en çok bilinen Türk şairlerinden birisi olan Muhammed Hüseyin Şehriyar, Uludağ Üniversitesi’nde gerçekleştirilen törenle anılıyor.

Bursa Türk Ocakları ve Uludağ Üniversitesi’nin işbirliğiyle organize edilen ‘Her Yıl Bir Büyük Türk Bilgi Şöleni’nin 3.sü, Türk Şiir Dünyası’nın en önemli isimlerinden biri olan Muhammed Hüseyin Şehriyar temasıyla düzenleniyor. 7-8 Kasım tarihleri arasında devam edecek olan Bilgi Şöleni’nde yerli ve yabancı yaklaşık 40 konuşmacının katılımı ile Muhammed Hüseyin Şehriyar’ın hayatı, şiirleri ve fikirleri katılımcılara aktarılacak.

UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Her Yıl Bir Büyük Türk Bilgi Şöleni ‘Muhammed Hüseyin Şehriyar’ etkinliği açılış törenine UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Azerbaycan Bakü Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Moradov, Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

TÜRKÇE’Yİ DÜNYAYA DUYURAN BİR ŞAİR

Törende konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi’nin düzenlediği bilgi şölenlerine ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Kültürü bir milletin asırlar boyunca oluşturduğu kendine has yaşam biçiminin kodlarını barındıran hafıza olarak tanımlayan Rektör Yusuf Ulcay; “Tarihi, sanatı, edebiyatı, şiirleri, türküleri ait olduğu milletin dilinden, gelenek ve göreneklerinden izler taşır. Çünkü bizler bu kültürel öğeler sayesinde biz oluyoruz. Türk kültürünün gönüllü elçileri olan dil üstatlarından biri de Muhammed Hüseyin Şehriyar’dır. Bu manada, Türk dünyasının ve Azeri şiirinin büyük isimlerinden olan Şehriyar’daki en önemli özellik ise gelenek ve görenekleriyle birlikte anadili Türkçe’ye verdiği önemdir. Bu vesile ile Tebriz’in insanlığa armağan ettiği büyük değerlerden birisi olan Muhammed Hüseyin Şehriyar’ı bir kez daha saygıyla anıyorum” dedi.

HAYDAR BABA, AZERBAYCAN’IN MİLLİ DESTANI SAYILIR

Azerbaycan Bakü Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adalet Moradov ise Türk dünyasının önemli şehirlerinden birisi olan Bursa’da, yine Türk dünyasının önemli şairlerinden birisi olan Şehriyar’ın anıldığı bir programın organize edilmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Programın düzenlenmesinde emeği geçen Uludağ Üniversitesi ve Türk Ocağı Bursa Şubesi yetkililerine teşekkür eden Bakü Devlet İktisat Üniversitesi Rektörü Adalet Moradov; “Tebriz’de doğup İran’da hayatını geçiren Muhammed Hüseyin Şehriyar, her ne kadar buralarda hayatını geçirmiş olsa da aslen bir Azeri’dir. Tüm dünyadaki Azeriler’in sevdiği ve gururla anlattığı milli bir şairimizdir. Azerbaycan şiirini en yüksek seviyeye ulaştıran ve milli beraberlik duygularını anlatan çok önemli şiirler sunmuştur. Onun vatanın manevi bütünlüğünü görmek ve can kardeşlerinin hoş sedasını işitmek gibi bir amacı vardı. Hayatının büyük bir çoğunluğunu İran’da geçirmeye mecbur olan Şehriyar’ın ölümsüz eserlerinden birisi olan ‘Haydar Babaya Selam’ isimli eseri, Azerbaycan’da milli bir destan olarak kabul edilmektedir” diye konuştu.

UÜ VE TÜRK OCAKLARI’NIN BİLGİ ŞÖLENLERİ DEVAM EDECEK

Türk Ocakları Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Selçuk Kırlı da, Uludağ Üniversitesi ile birlikte düzenlenen bilgi şölenlerinin; isimlerini herkesin duyduğu ancak tam olarak yaşamları hakkında bilgi sahibi olunmayan Türk büyüklerini daha iyi anlatabilmek amacıyla organize edildiğini vurguladı. İlk şölende İsmail Gaspıralı’yı, ikincisinde Halil İnalcık’ı ve son olarak Azerbaycan ve Türk dünyasının en büyük şairlerinden Muhammed Hüseyin Şehriyar’ı anacaklarını kaydeden Prof. Dr. Selçuk Kırlı; “Buraya katılarak Şehriyar hakkında bilgi sahibi olma şansını yakalayan değerli öğrencilerimiz gerçekten çok mutlu olmalısınız. Çünkü burada dinleyecekleriniz her zaman ulaşabileceğiniz bilgiler değildir ve ulaşabilmek için de çok emek vermeniz gerekmektedir. Ancak Uludağ Üniversitesi ve Bursa Türk Ocağı, bunların hepsini bir buçuk günde yutabilmeniz için böyle bir şöleni düzenledi. Önemli olan sizlerin burada olabilmesi ve bu beni de çok mutlu ediyor. Umuyorum ki bu şölen boyunca gerçekten sanatın ruhuna gerçek anlamda erdiğinizi hissedeceksiniz. Şölenimizde; kıymetli şair Muhammed Hüseyin Şehriyar’ın; vatandaşı olduğu devletin dilinde de dünya çapında bir şair olmayı, ana dilinde de dünya çapında bir şair olmayı nasıl başarabildiğini dinleyeceksiniz” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından konuşmacılardan Yousef Hosni Azami tarafından katılımcılara Şehriyar’ın bazı şiirleri seslendirildi ve ilk oturuma geçildi. Başkanlığını UÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce’nin yaptığı oturumda Prof. Dr. Elman Haliloğlu Quliev, Dr. Elhan Yurtoğlu Mehmedov ve Prof. Dr. İsa Özkan tarafından Şehriyar’ın şiirleri ve Türk kültüründeki yeri hakkında sunumlar yapıldı.

Muhammed Hüseyin Şehriyar kimdir?

Şiirlerinde kullandığı Şehriyar mahlası ile tanınan İran Azerisi şairdir. Şehriyar, şiirlerini hem Azerbaycan Türkçesinde ve hem de Farsça olarak yazmıştır. İran Türklerinden olan Şehriyar, 1906'da Tebriz'de doğdu. Babası Mirismail Ağa Hoşgenabî, bir avukattı. İlköğrenimini doğduğu şehirde tamamlayan şair, Medrese-i Talibiye'de aldığı Arapça ve Arap edebiyatı eğitiminin yanı sıra, Fransızca öğrendi. 1921 yılında Tahran'a gelerek Dar-ül Fünun okulunda tıp eğitimi almaya başlar. 1924 yılında aşkının peşinden Horasan'a gider. 1935 yılında Tahran'a geri dönerek İran Ziraat Bankasında çalışmaya başlar. Şehriyar 1929 yılında önsözünü dönemin bilinen şairlerinden olan Bahtiyar, Nafisi ve Muhammed Tagi Bahar'ın yazdığı ilk şiir kitabını neşreder. Şiirlerinde şair Hafız, Sadi, Fuzûlî, M.P. Vaqif, M.E. Sabir ve s.-den etkilenmeler mevcut olan şair, ana dilinde kaleme aldığı Heyder Babaya Salam şiiri ile Türkiye'de ve Sovyetler Birliği'ndeki Türk Cumhuriyetlerinde de büyük bir üne kavuştu. 1951 yılında Haydar Babaya Selam şiir kitabını yayımladı. (Haydar Baba, köyünün üstünde kurulu olduğu dağın adıdır.) Şehriyar İran'da 1979 yılında yapılan İslam devrimini destekledi. Tahran'da Mehr hastanesinde akciğer iltihabı ve kalp yetersizliğinden 18 Eylül 1988 yılında vefat eden şairin ölüm günü, O'nun anısına, İran'da Milli Şiir Günü olarak kutlanmaktadır.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [07-Kas-2016]

Haber Görüntüleme : 4.909 - 0