Uludağ Üniversitesi, geleceğin eğitimini tasarlıyor

 

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Kılınç sorumluluğunda yürütülen bir TÜBİTAK (1001) projesiyle, ülkemiz eğitiminde yüksek düşünme becerisine sahip nesiller yetiştirmenin yolunu açacak yenilikçi modüller geliştirildi. FESKÖK isimli bu projeyi Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yürüttüklerini belirten Doç. Dr. Ahmet Kılınç, geliştirdikleri modülleri, ortaokul öğretmenlerinin yararlanması amacıyla internet üzerinden paylaşıma açtıklarını söyledi.

Öğrenme modülleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2013 yılında güncellenen ve FESKÖK ekibi tarafından geliştirilen programlar baz alınarak, yüksek düşünme becerilerini (bilimsel sorgulama, karar verme, argümantasyon, vd.) geliştirerek, sosyobilimsel (GDO’lu besinler, nükleer santraller, genetik kopyalama gibi tartışmalı konular) bir bağlam etrafında, öğrencilerin 20-25 saatlik bir ünite boyunca kanıt üretmelerini, kanıtlar hakkında düşünmelerini ve birikimlerini ilgili sosyobilimsel konu hakkında sağlıklı karar vermede kullanmalarını sağlamak amacıyla geliştirildi.

Doç. Dr. Ahmet Kılınç, FESKÖK modüllerinin her biri 20-25 saatlik öğretim sürecini kapsayan bir ünite üzerine inşaa edildiğini, MEB tarafından ünite ile ilgili olarak önerilen bütün kazanımların detaylı bir şekilde modüller içerisinde işlendiğini ve öğrencilerin girmiş oldukları genel sınavlarda başarı oranlarının artmasının amaçlandığını söyledi.

Daha iyi düşünen, daha bilgili ve daha ahlaklı bireyler yetiştirmek amacıyla öğrencilere zengin ortamlar ve fırsatlar sunmayı amaçlayan FESKÖK modülleri, öğrenci defteri, öğretmen kılavuzu, değerlendirme kağıtları ve kazanım tablosu olmak üzere dört parçadan oluşuyor. Modüllerde öğretmenin öğrencilerle diyalojik bir ortam kurduğu, otoritesini paylaştığı, öğrencilerin fikirlerini ve fikirlerinin gerekçelerini aldığı, karşılıklı tartışmalara ve çürütmelere imkan sağladığı, derin soruların cevaplandığı ve mantık hatalarının yakalandığı dinamik bir diyalojik öğretim temel alındı.

Ayrıca öğrenmelerin değerlendirilmesinde, sadece ürünlerin değerlendirildiği bir yaklaşımdan ziyade ölçme-değerlendirmenin öğrenme sürecine dahil edildiği süreç değerlendirmesi kullanıldı.

 

AYRINTILI BİLGİ İÇİN….

5. sınıf modüllü için http://feskok.com/oegretim-modulleri

6. Sınıf, 7. Sınıf ve 8. Sınıflar için geliştirilen modülleri paylaşım için hazırlanıyor.

 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [19-Eki-2016]

Haber Görüntüleme : 3.871 - 0