Veteriner Fakültesi’nden hayvancılığa önemli katkı

 

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı, ülkemizde üretilen veya ithalat yoluyla gelen dondurulmuş hayvan spermalarının kullanılabilirliğinin denetlenmesi konusunda yetkili laboratuvar belgesi aldı.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Soylu, ülkemizde genetik ıslah ve ekonomik verim amacıyla sığır, manda, koç ve teke gibi bazı hayvanlarda sperma ithalatı yapıldığını, ithalatı yapılan dondurulmuş spermanın ölçütlere uygun olup olmadığı konusunda Bakanlığın yetki verdiği kurumlardan birinin de Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi  Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim dalı olduğunu söyledi.

Türkiye’ye yılda yaklaşık 4,5 milyon doz sperma ithalatı yapıldığını ve bunlar için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlardan onay raporu alınmasının zorunlu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Soylu, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin de 15 Mart 2016 tarihinde dondurulmuş ithal sperma muayene yetki belgesi aldığını bildirdi. Soylu, bu kapsamda numunelerde, motilite, yoğunluk, ölü-canlı hücre tespiti ve morfolojik muayeneler yapıldığını, böylece ithal edilen olası kötü kaliteli numunelerin önüne geçerek ülke ekonomisine olası zararı engellediklerini belirtti.

Edinilen bilgiye göre, muayene yetkisi alındıktan sonra yaklaşık altı ayda, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde 700 numunenin muayenesi yapıldı. Hedef ise yılda 2500-3000 numuneyi muayene etmek.

Ülkemizde, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin yanı sıra, dondurulmuş ithal sperma muayene yetkisine sahip kuruluşlar arasında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Lalahan Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü de bulunuyor.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [18-Eki-2016]

Haber Görüntüleme : 4.394 - 0