Mühendislik öğrencileri gelecek vaat ediyor

 

Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden yedi öğrenci,  aerodinamik ve trafiğe çıkabilecek nitelikte dört tekerlekli elektrikli otomobil üretti.

Veysel Muhammed, Muhammed Rafet Bakcan, Mehmet Emin Çelik,  Burak Bilgen, Talha Tufan, Abdullah Özer ve Yücel Yıldırım’dan oluşan ULUMAK takımı,  TÜBİTAK desteği ile ve hocaları eşliğinde ürettikleri otomobile, “elektromobil” adını verdi. Öğrenciler, dört ayda tasarlayıp bir ayda ürettikleri “elektromobil” ile TÜBİTAK’ın Kocaeli’de düzenlediği  "Alternatif Enerjili Araç Yarışları"nda Uludağ Üniversitesi’ni temsil etti.

Takım sözcüsü Veysel Muhammed, Uludağ Üniversitesi’ni elektromobil kategorisinde ilk kez temsil etmenin onurunu yaşadıklarını, gelecek yıllarda araçlarını daha da geliştirerek iddialı hale geleceklerini söyledi.

Muhammed, “Bu kadar kısa sürede bizim bu işi tamamlayabilmemiz hayal gibi duruyordu. İlk kez sıfırdan araç tasarlayıp üretmek hiç de kolay iş değilmiş. Aracımızı elektrikli, dört tekerlekli, iki kişilik, hafif, aerodinamik olarak ideal ve trafiğe çıkacak şekilde tasarlayıp üretmeye çalıştık. 100 km’de 4 TL’lik elektrik harcıyor ve 6 saatte şebeke elektriği ile şarj edilebiliyor. Saatte 70 km hız yapabilen aracımızın ağırlığı 350 kg dır. Hafif olması için gövdeyi kompozit malzemesi olan cam elyaftan ve şasiyi alüminyum profilden ürettik. Seneye kompozit malzemesi karbon fiberden gövde ve şasiyi  üreteceğiz. Hedefimiz 100 km’de minimum enerji harcayacak şekilde dört kişilik çekirdek aile aracı tasarlayıp üretmek ve şarj süresini indirmek. Mümkün oldukça yerli ürün kullanarak yerlilik şartını sağlayacak milli araba üretmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [26-Eyl-2016]

Haber Görüntüleme : 3.935 - 0