Ders Seçimi

DERS SEÇIMI
  • Ders seçimleri akademik takvimde belirlenen sürelerde otomasyon üzerinden gerçeklesmektedir. 
YÖNETMELIKLER VE ILGILI MADDELERI
LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM ÇERÇEVE YÖNETMELIGI ÖGRENCILIK DERS SEÇIMI ILE ILGILI MADDELERI
Tezli yüksek lisans programi
  • MADDE 6 – (2) Tezli yüksek lisans programi toplam yirmi bir krediden az olmamak kosuluyla en az yedi ders, bir seminer dersi ve tez çalismasindan olusur. Seminer dersi ve tez çalismasi kredisiz olup basarili veya basarisiz olarak degerlendirilir. Tezli yüksek lisans programi bir egitim-ögretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak kosuluyla seminer dersi dahil en az sekiz ders ve tez çalismasi olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden olusur. Ögrenci, en geç danisman atanmasini izleyen dönemden itibaren her yariyil tez dönemi için kayit yaptirmak zorundadir.
  • (3) Ögrencinin alacagi derslerin en çok ikisi, lisans ögrenimi sirasinda alinmamis olmasi kaydiyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrica enstitü anabilim/anasanat dali baskanliginin önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayi ile diger yüksekögretim kurumlarinda verilmekte olan derslerden en fazla iki ders seçilebilir.
Tezsiz yüksek lisans programi
  • MADDE 11 (2) (Degisik cümle:RG-1/3/2017-29994) Tezsiz yüksek lisans programi toplam otuz krediden ve 60 AKTS’den az olmamak kaydiyla en az on ders ile dönem projesi dersinden olusur. Ögrenci, dönem projesi dersinin alindigi yariyilda dönem projesi dersine kayit yaptirmak ve yariyil sonunda yazili proje ve/veya rapor vermek zorundadir.  Dönem projesi dersi kredisiz olup basarili veya basarisiz olarak degerlendirilir.
  • (3) Ögrencinin alacagi derslerin en çok üçü, lisans ögrenimi sirasinda alinmamis olmasi kaydiyla, lisans derslerinden seçilebilir.
  • (4) Senato tarafindan belirlenen esaslara göre tezsiz yüksek lisans programinin sonunda yeterlik sinavi uygulanabilir.
  • (5) Tezsiz yüksek lisans programi ikinci lisansüstü ögretimde de yürütülebilir.
Doktora
  • MADDE 15 – (2) Doktora programi, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmis ögrenciler için toplam yirmi bir krediden ve bir egitim-ögretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak kosuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sinavi, tez önerisi ve tez çalismasi olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden olusur. Lisans derecesi ile kabul edilmis ögrenciler için de en az kirk iki kredilik 14 ders, seminer, yeterlik sinavi, tez önerisi ve tez çalismasi olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden olusur.
  • (3) Doktora programlarinda enstitü anabilim/anasanat dali baskanliginin önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayi ile diger yüksekögretim kurumlarinda verilmekte olan derslerden yüksek lisans derecesi ile kabul edilmis ögrenciler için en fazla iki, lisans derecesiyle kabul edilmis ögrenciler için en fazla dört ders seçilebilir.
  • (4) Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayilmaz.
  • (5) Doktora programlari ikinci ögretim olarak açilamaz.
BUÜ LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM YÖNETMELIGI VE  UYGULAMA ESASLARI DERS SEÇIMI ILE ILGILI MADDELERI

Ders seçimi (Yönetmelik)

  • MADDE 18 – (1) Lisansüstü ders programi; enstitü anabilim/anasanat dallarinda açilan zorunlu ve seçmeli derslerden olusur. Ders planlarinda yer alacak zorunlu ve seçmeli derslerin orani, planlanmasi ve bunlarin programdaki yerlerinin belirlenmesi enstitü anabilim/anasanat dali kurulunun teklifi, enstitü kurulunun karari ve Senatonun onayi ile kesinlesir.
  • (2) Ders alma, anabilim dali içi, ana bilim dali disi ders alma, uzmanlik alan dersi ve ders/tez danismanligi ile ilgili hususlarda Senatonun belirledigi esaslar uygulanir. 

Doktora (Kapsam) 

  • MADDE 34 - (1) ç) Doktora derslerinin seçiminde enstitü anabilim dali baskanliginin teklifi ve enstitü yönetim kurulu karari ile Üniversitenin diger enstitülerinde veya diger yüksekögretim kurumlarinda verilmekte olan doktora derslerinden, yüksek lisans derecesi ile kabul edilmis ögrenciler her yariyil için en fazla iki ders, bütünlesik doktora ögrencileri için en fazla dört ders alinabilir. Bu dersler kredi yükünden sayilir.
    d) Ögrencinin alacagi derslerin en çok ikisi, yüksek lisans ögrenimi sirasinda alinmamis olmasi kaydiyla, yüksek lisans derslerinden seçilebilir. Ögrenci talep etmesi halinde danismaninin teklifi ve enstitü anabilim dali kurulunun karari ile her yariyil için en fazla iki seçmeli dersini alan disindan da alabilir. Farkli yüksekögretim kurumlarindan, alan disindan ve/veya yüksek lisanstan alinan ders sayisi toplami dördü geçemez.
    e) Lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayilmaz.

Devam zorunlulugu

  • MADDE 19 – (1) Teorik ve uygulamali derslere devam zorunludur. Teorik derslerde %70, uygulamali derslerde %80 devam etmis olma sarti aranir. Bu sarti saglamayan ögrenciler sinava alinmaz ve ögrenciye “Devamsiz” (D) notu verilir.
  • (2) Genel ya da bölgesel bir dogal afet ya da salgin hastalik gibi mücbir sebeplerin gerektirdigi hallerde enstitü yönetim kurulu karari ile devam zorunlulugu tamamen ya da kismen kaldirilabilir.

Ders seçimi (Uygulama Esaslari)

  • MADDE 18 – (1) Enstitü anabilim/anasanat dali baskanliginin teklifi ve enstitü yönetim kurulu karari ile diger yüksekögretim kurumlarinda verilmekte olan derslerden en fazla 4 (dört) ders seçilebilir. Diger yüksekögretim kurumlarindan alinan bu dersler seçmeli ders olarak sayilir.
  • (2) Ögrencinin talebi, danismaninin teklifi, Enstitü anabilim/anasanat dali kurulunun karari ve yönetim kurulunun onayi ile her yariyil için en fazla 2 (iki) seçmeli ders alan disindan alinabilir.
  • (3) Uzmanlik alan dersi, enstitü yönetim kurulunca tez danismani atandigi tarihten baslayarak, yüksek lisans programi ögrencileri için ayri ve doktora programi ögrencileri için ayri olmak; tez danismani tarafindan yürütülmek ve enstitü yönetim kurulunun ögrencinin mezuniyetine veya ilisiginin kesilmesine karar verdigi tarihe kadar sürdürülmek üzere, danismanin izinli ve raporlu oldugu tarihler disinda, güz yariyili basinda kaydolan veya ders kaydi yaptiran ögrenciler için bahar yariyili baslangicina kadar; bahar yariyili basinda kaydolan veya ders kaydi yaptiran ögrenciler için ise güz yariyili baslangicina kadar, yariyil ve yaz tatilleri de dâhil tüm yil boyunca kesintisiz olarak devam etmek üzere açilir. Her ögrenci, açilan uzmanlik alan dersini almak zorundadir. Uzmanlik alan dersine iliskin kapsam, süre ve diger esaslar enstitü kurulu tarafindan kararlastirilir. Ögrencinin tez çalismasinin iki danisman tarafindan yönetildigi durumlarda uzmanlik alan dersi birinci danisman tarafindan yürütülür.
  • (4) Yatay geçisi kabul edilen ögrenciler, basarili olduklari her yariyil için ilgili enstitü anabilim/anasanat dalinin Uzmanlik Alan Dersinden basarili olmus sayilirlar.
ILGILI FORMLAR 
  • -----------
SIKÇA SORULANLAR
  • ---------------
YARDIMCI BELGE VE FORMLAR
Not 1. BUÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün süreçlerde yönetmelikler ve uygulama esaslari geçerlidir. Mevzuatlarda yapilan degisikliklerde son hükümler geçerlidir. 
Not 2. BUÜ  Lisansüstü Egitim  ile ilgili bütün güncel formlara https://kalite.uludag.edu.tr/kiksis/index.html   adresinden ulasabilirsiniz.

 

 

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 8981
Eklenme Tarihi: 10.02.2021 23:29:36
Güncelleme Tarihi: 3.07.2024 10:07:19

Paylaş