MEZUNIYET |
- Bir adet Ciltli Tez (Jüri üyeleri tarafindan islak imzali Tez Onay Sayfasi, ögrenci ve danisman tarafindan islak imzali Fikri Mülkiyet Haklari Beyan Formu, ögrenci tarafindan islak imzali beyan sayfasi) (Ciltli Tez Basimi Üniversite Matbaasinda yapilmaktadir, bilgi için LINK)
- Tez Onay Sayfasi (1 adet Jüri üyeleri tarafindan islak imzali)
- Tez Veri Giris Formu (1 adet islak imzali – YÖK Tez Merkezi üzerinden çikti alinarak)
- Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Baskanligi'ndan alinan Ilisik Kesme Belgesi
- 2 adet CD (içinde tezin tamami WORD ve PDF formatinda olan asagida özellikleri belirtilen)
-
- Tezin tam metni tek bir PDF ve WORD dosyasi olarak hazirlanmalidir. (CD içerisinde bulunan PDF ve WORD dosyalarinda herhangi bir imzali sayfa bulunmamalidir.)
- Tezin bilgisayar ekraninda görüntülendiginde asil nüshasi ile ayni olmasi ile ilgili her türlü sorumluluk yazara aittir. Sayfalarin numaralandirilmasi, tezin ana metni içinde yer alan resim, sekil, grafik, tablo gibi ögelerin yerlerinin basili tez ile özdes olmasi yazar tarafindan saglanmalidir.
- Dosyalar sikistirilmamis ve sifresiz olmalidir.
- Dosyalar isimlendirilirken Türkçe karakter kullanilmamalidir.
- PDF ve WORD dosyasina isim verirken yazar adi ve soyadi bilgileri bulunmalidir. Örnek : Adi_Soyadi_ReferansNo.pdf
Tezin EK 5 Iç Kapak ve EK 6 Tez Onay Sayfasi kisimlarinda ögrencinin, danisman(lar)in ve tez jürisinin isimlerinin altina Akademisyenlerin Arastirmaci Numaralari (Researcher ID, ORC-ID vb.) yazilmalidir*(ORC-ID hakkinda bilgi için tiklayiniz).
|
YÖNETMELIKLER VE ILGILI MADDELERI |
Diploma
Tezli yüksek lisans programi
- MADDE 10 – (1) Tez sinavinda basarili olmak ve senato tarafindan belirlenen mezuniyet için gerekli diger kosullari da saglamak kaydiyla, yüksek lisans tezinin ciltlenmis bir kopyasini tez sinavina giris tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi sekil yönünden uygun bulunan yüksek lisans ögrencisine tezli yüksek lisans diplomasi verilir. Enstitü yönetim kurulu talep halinde teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu kosullari yerine getirmeyen ögrenci kosullari yerine getirinceye kadar diplomasini alamaz, ögrencilik haklarindan yararlanamaz ve azami süresinin dolmasi halinde ilisigi kesilir.
- (2) Tezli yüksek lisans diplomasi üzerinde ögrencinin kayitli oldugu enstitü anabilim/anasanat dalindaki programin Yüksekögretim Kurulu tarafindan onaylanmis adi bulunur. (Degisik cümle:RG-1/3/2017-29994) Mezuniyet tarihi tezin sinav jüri komisyonu tarafindan imzali nüshasinin teslim edildigi tarihtir.
- (3) Tezin tesliminden itibaren üç ay içinde yüksek lisans tezinin bir kopyasi elektronik ortamda, bilimsel arastirma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafindan Yüksekögretim Kurulu Baskanligina gönderilir.
Tezsiz yüksek lisans programi
- MADDE 14 – (1) Kredili derslerini ve dönem projesini basariyla tamamlayan ögrenciye tezsiz yüksek lisans diplomasi verilir.
- (2) Tezsiz yüksek lisans diplomasi üzerinde ögrencinin kayitli oldugu enstitü anabilim/anasanat dalindaki programin Yüksekögretim Kurulu tarafindan onaylanmis adi bulunur.
- (3) Tezsiz yüksek lisans programina devam edenler, basvurduklari yüksekögretim kurumunca tezli yüksek lisans programi için belirlenmis olan asgari sartlari yerine getirmek kaydiyla, tezli yüksek lisans programina geçis yapabilirler. Bu durumda tezsiz yüksek lisans programinda alinan dersler enstitü yönetim kurulu karariyla tezli yüksek lisans programindaki derslerin yerine sayilabilir.
Doktora
- MADDE 23 – (1) Tez çalismasini tamamlayan ögrenci, tezin istenen sayida nüshasini danismanina teslim eder. Danisman, tezin yazim kurallarina uygunlugu yönünden yazili olarak belirttigi görüsü ile tezin nüshalarini anabilim/bilim dali baskanligi araciligiyla ilgili enstitüye gönderir.
- (2) Tez savunmasinda basarili olmak ve diger kosullari da saglamak kaydiyla doktora tezinin ciltlenmis bir kopyasini tez sinavina giris tarihinden itibaren bir ay içinde ilgili enstitüye teslim eden ve tezi sekil yönünden uygun bulunan ögrenci doktora diplomasi almaya hak kazanir. Enstitü yönetim kurulu basvuru üzerine teslim süresini en fazla bir ay daha uzatabilir. Bu kosullari yerine getirmeyen ögrenci kosullari yerine getirinceye kadar diplomasini alamaz, ögrencilik haklarindan yararlanamaz ve azami süresinin dolmasi halinde ilisigi kesilir.
- (3) Doktora diplomasi üzerinde enstitü anabilim/anasanat dalindaki programin Yüksekögretim Kurulu tarafindan onaylanmis adi bulunur. (Degisik cümle:RG-1/3/2017-29994) Mezuniyet tarihi tezin sinav jüri komisyonu tarafindan imzali nüshasinin teslim edildigi tarihtir.
- (4) Ilgili enstitü tarafindan tezin tesliminden itibaren üç ay içinde doktora tezinin bir kopyasi elektronik ortamda, bilimsel arastirma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere Yüksekögretim Kurulu Baskanligina gönderilir.
|
BUÜ LISANSÜSTÜ EGITIM VE ÖGRETIM YÖNETMELIGI VE UYGULAMA ESASLARI |
Diploma
- MADDE 48 – (1) Tez/sanatta yeterlik çalismasi sinavinda basarili olmak ve Senato tarafindan belirlenen mezuniyet için gerekli diger kosullari da saglamak kaydiyla, tezinin ciltlenmis bir kopyasini tez savunma sinavina giris tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim eden ve tezi/sanatta yeterlik çalismasi sekil yönünden uygun bulunan ögrenciye diploma verilir. Enstitü yönetim kurulunca, teslim süresi talep halinde en fazla bir ay daha uzatilabilir. Bu kosullari yerine getirmeyen ögrenci, kosullari yerine getirinceye kadar diplomasini alamaz, ögrencilik haklarindan yararlanamaz ve azami süresinin dolmasi halinde ögrencinin enstitü ile ilisigi kesilir.
- (2) Mezuniyetine karar verilen ögrenciler, tezin pdf formatinda kayitli bir adet elektronik kopyasini ve ilisik kesme evraklarini enstitüye, ayrica jüri üyesi sayisi kadar ciltlenmis tez çalismalarini enstitü anabilim/anasanat dali baskanligina teslim etmeleri ve diger mezuniyet islemlerini tamamlamalari hâlinde diploma almaya hak kazanirlar.
- (3) Tezsiz yüksek lisans programlarinda kredili derslerini ve dönem projesini basariyla tamamlayan ögrencinin mezuniyetine enstitü yönetim kurulu karar verir ve bunun üzerine mezuniyet islemleri yapilir. Diplomaya hak kazanilan tarih, enstitü yönetim kurulunun mezuniyete karar verdigi tarihtir.
- (4) Tezli yüksek lisans ve doktora programlarinda mezuniyet tarihi, tezin sinav jüri komisyonu tarafindan imzali nüshasinin enstitüye teslim edilerek yönetim kurulu tarafindan onaylandigi tarihtir.
- (5) Sanatta yeterlik programlarinda mezuniyet tarihi, anasanat dali programlarina kayitli ögrenciler için tez sinavi sonrasi yapilan ve basarili bulunan uygulamali sinav tarihi; tezli yüksek lisans ve doktora programlarinda mezuniyet tarihi, sanatta yeterlik çalismasinin kabul edildigi tez sinavi tarihidir.
- (6) Lisansüstü tüm diplomalarda ögrencinin kayitli oldugu enstitü anabilim/anasanat dalindaki programin YÖK tarafindan onaylanmis adi bulunur.
- (7) Tezin tesliminden itibaren en geç üç ay içinde yüksek lisans/doktora tezlerinin ve sanatta yeterlik çalismasinin bir kopyasi elektronik ortamda, bilimsel arastirma ve faaliyetlerin hizmetine sunulmak üzere enstitü tarafindan YÖK Baskanligina gönderilir.
|
ILGILI FORMLAR |
|
SIKÇA SORULANLAR |
YÖK tarafindan baslatilan AKADEMIDE "AÇIK ERISIM VE AÇIK BILIM" ÇALISMALARI kapsaminda yayinlanan yönetmelik ile lisansüstü tezler erisime açik hale getirilmistir (Madde 5). Ancak danisman ögretim üyesinin detayli gerekçeli talebi (yönetmelik geregi tezin makaleye dönüsmemis olmasi kisit için yeterli olarak degerlendirilememektedir) anabilim dali kurulunun uygun görüsü ile yönetmelikte yer alan asagidaki durumlarda tezlerin kisitlanmasi FBE'ne önerilebilir:
MADDE 6- (1) Lisansüstü tezle ilgili patent basvurusu yapilmasi veya patent alma sürecinin devam etmesi durumunda, tez danismaninin önerisi ve enstitü anabilim dalinin uygun görüsü üzerine enstitü veya fakülte yönetim kurulu iki yil süre ile tezin erisime açilmasinin ertelenmesine karar verebilir. (2) Yeni teknik, materyal ve metotlarin kullanildigi, henüz makaleye dönüsmemis veya patent gibi yöntemlerle korunmamis ve internetten paylasilmasi durumunda 3. sahislara veya kurumlara haksiz kazanç imkani olusturabilecek bilgi ve bulgulari içeren tezler hakkinda tez danismaninin önerisi ve enstitü anabilim dalinin uygun görüsü üzerine enstitü veya fakülte yönetim kurulunun gerekçeli karari ile alti ayi asmamak üzere tezin erisime açilmasi engellenebilir.
MADDE 7- (1) Ulusal çikarlari veya güvenligi ilgilendiren, emniyet, istihbarat, savunma ve güvenlik, saglik vb. konulara iliskin lisansüstü tezlerle ilgili gizlilik karari, tezin yapildigi kurum tarafindan verilir. Kurum ve kuruluslarla yapilan isbirligi protokolü çerçevesinde hazirlanan lisansüstü tezlere iliskin gizlilik karari ise, ilgili kurum ve kurulusun önerisi ile enstitü veya fakültenin uygun görüsü üzerine üniversite yönetim kurulu tarafindan verilir. Gizlilik karari verilen tezler Yüksekögretim Kuruluna bildirilir. (2) Gizlilik karari verilen tezler gizlilik süresince enstitü veya fakülte tarafindan gizlilik kurallari çerçevesinde muhafaza edilir, gizlilik kararinin kaldirilmasi halinde Tez Otomasyon Sistemine yüklenir.
* Enstitü Yönetim Kurulu karari (10/07/2019)
** Enstitü Yönetim Kurulu karari (08/04/2020)
Not. 2016-2017 güz yariyilindan önce egitime baslayan ögrenciler eger "Tez asamasi semineri"ni sunmamislar ise, tezlerini teslim etmeden önce mutlaka seminer sunumlarini yapmalidir.
|
V. YARDIMCI BELGE VE FORMLAR |
|
Not 1. BUÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün süreçlerde yönetmelikler ve uygulama esaslari geçerlidir. Mevzuatlarda yapilan degisikliklerde son hükümler geçerlidir. |
Not 2. BUÜ Lisansüstü Egitim ile ilgili bütün güncel formlara https://kalite.uludag.edu.tr/kiksis/index.html adresinden ulasabilirsiniz. |