(Resmi Gazete Tarihi: 22.02.2007 Resmi Gazete Sayisi: 26442)
BIRINCI BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanimlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeligin amaci; Türkiye’deki yüksekögretim kurumlarinin aralarinda isbirligi tesis ederek lisans üstü programlarinda yürütecekleri ortak egitim ve ögretim programlarinin isleyisine iliskin usul ve esaslari düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, yurtiçi ortak egitim ve ögretim programlarinin ögrenci girisi, müfredat, sinav ve degerlendirme, devam, izin, azami süreler, mezuniyet sartlari ve verilecek diplomalara iliskin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli 2547 sayili Yüksekögretim Kanununun 50 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendine ve 65 inci maddesinin birinci fikrasinin (a) bendinin (13) numarali alt bendine dayanilarak hazirlanmistir.
Tanimlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Ortak Diploma: Iki üniversitenin müstereken verdikleri egitim sonunda ögrencinin mezun oldugunu belirten ve her iki üniversitenin birlikte hazirladiklari diplomayi,
b) Ögrenci: Türkiye’deki iki yüksekögretim kurumunun isbirligi çerçevesinde yürütülen programlara kayit yaptiran kisiyi,
c) Yüksekögretim Kurumlari: 2547 sayili Kanuna tabi yüksekögretim kurumlarini
ifade eder.
IKINCI BÖLÜM
Yurtiçi Ortak Programlar
Amaç, Yüksekögretim Kurulu Onayi, Ögrenci Kabulü, Egitim Süreleri ve Diplomalar
Ortak programlarin amaci
MADDE 5 – (1) Türkiye’deki yüksekögretim kurumlari birlikte yürütmek üzere yüksek lisans veya doktora düzeyinde ortak programlar tesis edebilirler. Bu programlar, iki kurum arasindaki akademik isbirligini ve etkilesimi saglamak, güçlü taraflarini bir araya getirerek zenginlestirmek ve ortak programa katilan ögrencilerin en üstün akademik standartlarda egitim ve ögretim almalarina imkan vermek amacini tasir.
Yüksekögretim kurulu onayi
MADDE 6 – (1) Ortak programlar, ortak programi yürütecek kurum/kuruluslar arasinda, bu Yönetmelik hükümleri ile uyumlu bir protokol yapilip Yüksekögretim Kurulunun onayi alindiktan sonra baslatilir.
Ortak programlara ögrenci kabulü
MADDE 7 – (1) Yüksek lisans veya doktora ortak programlarina kabul edilecek ögrencilerin her iki kurum/kurulusun asgari kabul kosullarini saglamalari gerekir.
(2) Ortak programa Türk vatandasi olmayan ögrencilerin kabulünde aranacak kosullar da Ortak Program Protokolünde belirtilir.
Ögrenim ücretini ödeme usulü
MADDE 8 – (1) Ögrenim ücretinin hangi üniversiteye ödenecegi protokolde belirtilir. Bu ücretlerle ilgili olarak yürürlükteki mevzuat hükümleri uygulanir.
Egitim süreleri, akademik basarisizlik
MADDE 9 – (1) Ortak yüksek lisans ve doktora ortak programlarinin süreleri, akademik basarisizlik için ve baska nedenlerle taraf kurumlardan herhangi birisiyle ögrencilik iliskisi kesilmesi hususlarinda yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri geçerlidir.
Ortak diploma
MADDE 10 – (1) Iki Türk yüksekögretim kurumunun birlikte yürütecekleri bir ortak program; yüksek lisans veya doktora düzeyinde olabilir. Bu programda, her iki kurumun akademik gereklerini basari ile yerine getiren bir ögrenciye, iki üniversitenin ortak hazirladigi tek bir diploma verilir. Diplomalarda yer alacak ibareler taraflar arasinda imzalanan protokollerde açikça belirtilir. Ögrenciler, ortak diplomaya yönelik ortak programin her iki kurumdaki akademik gereklerini yerine getirmeden diploma almaya hak kazanamazlar.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Ortak Programlarin Isleyisi
Müfredat, Not Sistemleri, Azami Süreler, Izinler ve Yatay Geçis
Müfredat
MADDE 11 – (1) Ortak programin müfredati; müfredati olusturan ders, laboratuar, uygulama, staj ve tez gibi etkinliklerin tanimlari ve kredileri ile müfredatin programi yürüten kuruluslar arasindaki bölüsümü iki yüksekögretim kurumunun arasindaki Protokolde belirtilir.
Not sistemleri
MADDE 12 – (1) Ortak programi yürüten taraflarin kendi programlarinda uyguladiklari not sistemleri ve basari kosullari ayri ayri tanimlanir. Taraf kurumlardan birinde basarisiz olunabilecek derslerin ve diger etkinliklerin nasil ve taraflardan hangisinde telafi edilebileceginin ve ortak programda genel not ortalamasinin ne sekilde hesaplanacaginin esas ve usulleri de belirtilir. Bir ögrencinin mezun olabilmesi için her iki kurumun asgari akademik kosullarini saglamasi ve ayrica programin tümüne ait akademik gerekleri de yerine getirmesi esastir.
Izinler
MADDE 13 – (1) Zorunlu nedenlerle ve belgelenmek kosulu ile ögrenciye her iki tarafin mutabakati ile bir yariyil veya bir akademik yil izin verilebilir. Izinde geçen süre azami ögretim süresinden sayilmaz. Ögrenim süresi boyunca kullanilabilecek toplam izin süresi, normal ögretim süresinin yarisindan fazla olamaz.
Disiplin hükümleri
MADDE 14 – (1) Ögrenciler egitim için bulunduklari her iki kurumun disiplin yönetmeligine tabi olur.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çesitli ve Son Hükümler
Uygulanacak diger hükümler
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan durumlarda ortak programi yürüten kurum/kuruluslarin kendi mevzuatlari ile Yüksekögretim ile ilgili diger mevzuat hükümleri uygulanir.
Yürürlük
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik yayimlandigi tarihte yürürlüge girer.
Yürütme
MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Yüksekögretim Kurulu Baskani yürütür.