121K432 nolu TÜBİTAK 1001 Projesi Kapsamında ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğiyle BUÜ Ev Sahipliğinde Fen Bilimleri Öğretmenlerine Yönelik Hizmet İçi Eğitim Semineri Gerçekleştirildi
 121K432 nolu TÜBİTAK 1001 Projesi Kapsamında ve Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğiyle BUÜ Ev Sahipliğinde Fen Bilimleri Öğretmenlerine Yönelik Hizmet İçi Eğitim Semineri Gerçekleştirildi

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seda Okumuş’un TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında hazırlanan hizmet içi eğitimle Bursa ilinde görev yapan fen bilimleri öğretmenleri 4 günlük bir seminere alındı. Hizmet içi eğitim semineri Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Uludağ üniversitesi işbirliği ile Fen Bilimleri Öğretiminde Yeni Yaklaşımlar Semineri kapsamında gerçekleştirildi.  Düzenleme kurulunda Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra ÖZDİLEK ve Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seda OKUMUŞ’un yer aldığı seminerde Prof. Dr. Zehra ÖZDİLEK (Bursa Uludağ Üniversitesi) Doç. Dr. Seda OKUMUŞ (Atatürk Üniversitesi), Doç. Dr. Devkan KALECİ (İnönü Üniversitesi), Doç. Dr. Nilüfer OKUR AKÇAY (Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi), Doç. Dr. Serdar ÇİFTÇİ (Aydın Adnan Menderes Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Tolga SEKİ (Necmettin Erbakan Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Yasemin KOÇ GÖZÜBENLİ (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Oylum ÇAVDAR (Muş Alparslan Üniversitesi) ve  Araş. Gör. Ömer YILMAZ (Kastamonu Üniversitesi) eğitmen olarak yer aldı.

Açılış konuşmasında Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih ÇEPNİ günümüzde dijitalleşme konusunun önemini vurgulayarak, fakültemiz işbirliği ile yürütülen projenin Eğitim Fakültesinin gerçek amacına uygun yenilikçi bir faaliyet olduğunu belirtti ve desteği için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile projesi hazırlayan ve ilgili seminere katılan fen bilimleri öğretmenlerine teşekkür etti.

 Proje yürütücüsü Doç. Dr. Seda Okumuş, “Bilgisayar, tablet ve mobil oyunlar çocukların vazgeçilmezi. Çocukları oyun oynamaktan vazgeçiremeyiz. Biz de fen eğitimini oyunlarla desteklemeye karar verdik. Bu sebeple, fen bilimleri öğretmenlerine argümantasyon ve değer eğitiminin yanı sıra oyun eğitimi de veriyoruz” dedi.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Seda Okumuş tarafından yürütülen, fen bilimleri dersine yönelik “Fen eğitiminde eğitsel dijital oyun destekli argümantasyon etkinliklerinin geliştirilmesi ve geliştirilen etkinliklerin akıl yürütme, değerler eğitimi, eleştirel düşünme becerileri ve akademik başarı üzerine etkisinin incelenmesi’ isimli TÜBİTAK tarafından desteklenen projede Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğiyle 50 fen bilgisi öğretmeni hizmet içi eğitime alındı. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi binasındaki eğitime katılan öğretmenlere, fen bilimleri derslerinde kullanılması önerilen argümantasyon, eğitsel dijital oyunlar ve değerler eğitimine yönelik teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Argümantasyon uygulamaları ile öğrencilerin sorgulama ve eleştirel düşünme becerilerinin muhakeme yeterliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede öğrencilerimizin 21. Yy becerileri bakımından geliştirilmeleri hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda fen bilimleri öğretmenlerinin argümantasyon uygulamaları noktasında geliştirilmesi amaçlanmıştır. Doç. Dr. Seda Okumuş’un yanı sıra 2 danışman, 10 araştırmacı ve 11 bursiyerin görev aldığı projede öğretmenlere dijital oyunlar konusunda da bilgiler veriliyor. Dijital oyun eğitimiyle, fen bilimleri öğretmenlerinin daha çok Z kuşağına hitap eden dijital oyunların eğitsel olarak nasıl kullanılabileceği anlatılıyor.

3 İLDE EĞİTİMLER VERİLDİ, 1 İLDE DAHA EĞİTİMLER VERİLECEK

Projesinin 2,5 yıl süreceğini belirten Doç. Dr. Seda Okumuş, TÜBİTAK 1001 projesinde geliştirdikleri etkinliklerle ilgili ilk yılda hizmet içi eğitimlerin Erzurum, Bursa, Trabzon ve Hatay’da yapılacağını söyledi. Bu eğitimlerden Erzurum, Bursa ve Trabzon eğitimlerinin tamamlandığı Eylül ayında Hatay ilinde de bir eğitim verileceği ifade etti.

İkinci yılda projenin sınıf içi uygulamalarına geçileceğini belirten Okumuş, “Bu süreçte seçtiğimiz pilot illerimize yani projeyi yürüteceğimiz illerde 5, 6 ve 7’nci sınıf seviyesinde uygulamalarımızı yapacağız. Geliştirdiğimiz argümantasyon etkinliklerini ve aynı şekilde eğitsel dijital oyunlarımızı bir yıl boyunca uygulayacağız. Sene sonunda bunun öğrencilerimizin akademik başarısına, eleştirel düşünme becerilerine ve akıl yürütme süreçlerine etkisine bakacağız. Aynı zamanda değer eğitimi gelişimi noktasında katkılarına bakacağız” dedi.

EĞİTİMLERDEKİ EN ÖNEMLİ AMAÇLARDAN BİRİ Z KUŞAĞINA HİTAP ETMEK

Projede dijital oyunları kullanmaktaki amaçlarının Z kuşağına hitap etmek olduğunu anlatan Okumuş, şunları söyledi:

“Oyunları kullanmamızın esas amacı aslında Z kuşağına hitap etmektir. Çünkü biliyorsunuz artık bilgisayar oyunları çocukların vazgeçilmezidir. Biz de düşündük ki, çocukları oyun oynamaktan vazgeçiremeyiz. Yaşları gereği zaten oyun oynamayı çok seviyorlar. Eğitimi oyunun içine yerleştirelim. Hem feni öğrensinler, hem oynasınlar, hem eğlensinler. Bunun için projeye eğitsel dijital oyunları yerleştirdik. Öğretmenlerimizi eğitsel dijital oyunlarla ilgili bilgilendirmemizin sebebi ise seneye çalışacağımız öğretmenlerimizi seçmektir.  Eğitim verdiğimiz öğretmenler içerisinden asıl uygulamaları gerçekleştirecek öğretmenleri seçeceğiz.”

Proje kapanışına katılan Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus BULUT bu tür projelerin öğretmenlerin hizmet içi eğitiminde önemli katkıları bulunduğunu ve bu bağlamda üniversiteler ile işbirliği halinde olmanın memnun edici olduğunu ifade ederek özellikle laboratuvar kullanımında öğretmenlere destek sağlanması gerektiğini ifade etti.

Eğitim sonunda seminere katılan öğretmenlerin sertifikaları Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salih ÇEPNİ, Bursa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yunus BULUT, Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zehra ÖZDİLEK ve Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seda OKUMUŞ tarafından takdim edildi. 

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [28-Haz-2022]

Haber Görüntüleme : [1.590]