YÖK 100/2000 Doktora Burs Programının 3. Çağrı Döneminin Yenilikleri Belli Oldu

Ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi dikkate alınarak ve bu hedefe ulaşabilmesi ancak nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan unsuru ile mümkün olabileceği bilinciyle, öncelikli alanlarda doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması amacıyla devlet üniversitelerindeki doktora programlarında öğrenim gören ve/veya görecek öğrencileri desteklemek için 2017 yılında YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı başlatılmıştı.

İLK KEZ GEÇEN SENE VERİLDİ

Bu program amacı, tasarımı ve süreçleri itibariyle ülkemiz için bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu program kapsamında, küresel eğilimler, ülkemizin ortak ve uzun vadeli hedefleri ve yükseköğretim odaklı kurum ve kuruluşlar ile akademisyenlerin de önerileri dikkate alınarak ülkemizin küresel rekabeti açısından gelecek 10 yılda ihtiyaç duyulacak 100 öncelikli tematik alanda devlet üniversitelerinin doktora programlarında öğrenim gören ve/veya görecek 2000 öğrencinin desteklenmesi hedeflenmektedir.

2016-2017 eğitim öğretim yılı bahar döneminde ilk çağrıya çıkılmış ve 100 öncelikli alanda 2000 Doktora öğrencisine burs vermeyi hedefleyen bu programda ilk iki çağrı dönemi sonunda yaklaşık 1250 öğrenci burslandırılmıştır.

YENİ ALANLAR EKLENDİ

100/2000 YÖK Doktora Burs Programının 3. Çağrı Döneminde ilgili paydaşlarımızdan gelen talepler dikkate alınarak 100 alanın 30’u yenilenmiştir. Yeni eklenen alanlar arasında “Siber Güvenlik, Kriptoloji, Yapay Zeka, Fotonik, Otonom İnsansız Hava Araçları, Sıvı Arıtma Teknolojileri, Gıda Güvenliği ve Gıda Güvencesi, Nörogenetik, Translasyonel Tıp, Moleküler Farmakoloji ve İlaç Araştırmaları, KBRN Çalışmaları, Bilim ve Teknoloji Politikaları, Ar-Ge Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi” gibi alanlar yer almaktadır.

ÇOK YOĞUN BİR TALEP YAŞANDI (2000 KONTENJANA 3200 BAŞVURU)

3. Çağrı dönemi sonrasında üniversitelerimiz tarafından yapılan başvuruların değerlendirme süreci tamamlanmıştır. 75 üniversitemiz tarafından talep edilen yaklaşık 3200 kontenjanın 2000’inin desteklenmesi uygun bulunmuştur.

BURS ÜCRETİ 2000 TL’YE YÜKSELTİLDİ

100/2000 YÖK Doktora burs programı kapsamındaki öğrencilerimize 4 yıl boyunca burs verilmektedir. Burs miktarı, 2017 yılında aylık 1800 TL idi. Bu burs miktarı Mart 2018’den geçerli olmak üzere 2000 TL’ye yükseltilmiştir.

İŞ DÜNYASINDA ÇALIŞANLARDA ARTIK BURS ALABİLECEK

Programa iş dünyasından yoğun talep gelmektedir. Gelen bu talepler kapsamında, iş dünyasında çalışanların da programa dâhil edilmesine yönelik düzenleme yapılmıştır. Bu kapsamda programımızda yer alan iş dünyasında çalışan doktora öğrencilerimize de aylık 500 TL ücret ödenecektir.

YÖK 100/2000 DOKTORA BURS PROGRAMI “MARKALAŞTI”

Yeni YÖK olarak bilim hayatını üniversitelerimizin bilimsel gücüyle tekrar şekillendirmeye ve yükseköğretimi; kalite, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar ve nitelikli doktora gibi kavramlarla yeniden yapılandırmaktadır.

Gelecek 10 yıl için güçlü nesiller yetiştirme amacıyla Türk yükseköğretim tarihinde ilk kez oluşturduğumuz “YÖK 100/2000 Doktora Burslarının” ülkemizde artık markalaştığını görmekteyiz. “Yeni YÖK” olarak bunun haklı gururunu yaşamaktayız…

Soyal-Payaşım

Anasayfaya Dön Güncel Duyurular