2020 Bahar Dönemi TUSAŞ Sanayi Odaklı Bitirme Projesi

Yüksek Doğrulukla Yabancı Madde Tespiti

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ile LIFT UP programı adı altında sanayi odaklı bitirme projesi Akademik Danışman Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Emir DİRİK, Sanayi Danışmanı Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Uçuş ve Saha Operasyonları Şefi Murat KARADERİLİ ve Bursa Uludağ Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans öğrencisi Mehmet Sergen ERGEN tarafından yapılmıştır. Proje konusu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından verilmiştir. Proje bütçesi, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi desteğiyle Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından sağlanmıştır.

Doç. Dr. Ahmet Emir DİRİK, Murat KARADERİLİ, Mehmet Sergen ERGEN

Özetçe- Yabancı madde hasarı, uçak hasarlarının en önemli nedenlerinden biridir. Yabancı madde; bir donanımın emniyetli çalışmasını veya performans karakteristiklerini negatif yönde etkileyebilecek fiziksel ya da ekonomik terimler olarak açıklanabilir. Çalışmanın başlıca amacı yabancı madde hasarına neden olabilecek unsurların tespit edilmesi ve kullanıcıya bildirilmesidir. Uçuş alanının elektronik donanımlara sahip gelişmiş bir robot ile otonom veya manuel şekilde gezerek alanı taranmasıyla tespit işlemi gerçekleştirilmektedir. Konum, şekil ve uzunluk bilgisini elde ederek maddeye ait bu bilgileri sunucuya göndermektedir. Algoritma, derin öğrenme yöntemleri uygulanarak yabancı maddelerin tespit edilmesini sağlamaktadır. Özgün şekilde veri seti oluşturulmuş, çeşitli veri arttırma yöntemleri ile veri seti arttırılmıştır. Veri seti farklı modeller ile eğitilmiştir. Gerçek zamanlı çalışma ve sistem gereksinimleri doğrultusunda uygun model seçilerek kullanılmaya hazır duruma getirilmiştir.  Robot otonom veya manuel şekilde gezerek %80 başarı oranı ile nesne tespiti ve sınıflandırması yapmaktadır.

Anahtar Kelimeler-Yabancı Madde Hasarı (FOD), Derin Öğrenme, Nesne Tespiti, Özgün Veri Seti Oluşturma, Otonom Robot

Proje videosuna ulaşmak için buraya tıklayınız.

Haber Tarihi : [20-Ağu-2020]

Haber Görüntüleme : [2.046]