TUBİTAK 1507 KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ DESTEK PROJE BAŞARISI
 TUBİTAK 1507 KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ DESTEK PROJE BAŞARISI

Üniversitemiz desteği ile Alana Özgü Türkçe Büyük Dil Modeli Geliştirilecek

Ankara Ostim Teknoparkta faaliyetlerini sürdüren Siren Bilişim firmasının “Alana Özel Türkçe Büyük Dil Modeli ve Çevrimdışı Bilgi Sorgulama Altyapısı Geliştirmesi” başlıklı projesi Tübitak 1507 KOBİ AR-GE BAŞLANGIÇ DESTEK PROGRAMI kapsamında destek almayı başardı.

Projenin Danışmanlığını Bilgisayar Mühendisliği bölümünden Doç.Dr. Metin BİLGİN gerçekleştirecektir.

Günümüzde Türkçede en iyi başarıya sahip büyük dil modelleri (LLM) ticari ve bulut sistemler üzerinde çalışan servislerdir. Kendi verileri üzerinde bilgi sorgulamak isteyen kurumlar ve firmalar veri güvenliği gerekçesi ile bu gereksinimlerini ticari modelleri kullanarak karşılayamamaktadır.

Açık kaynak dil modelleriyle Türkçe dilinde çalışacak bilgi sorgulama servisi geliştirmek isteyen kurumlar için bu dil modellerinin Türkçe dilinde başarı oranları düşüktür. Başarı oranının düşük olmasının nedenleri olarak Türkçe ve alan özelinde bir eğitim verisi kullanılmaması, kullanılan büyük eğitim metinlerinin içerisindeki Türkçe oranının da çok düşük olması gösterilebilir.

Projenin amacı Türkçe dilinde açık kaynak LLM'lerden yüksek başarıya sahip bir LLM geliştirmek, hem özel hem de kamuya ait kurumların, bu dil modelini çevrimdışı şekilde kurum içi kullanarak tüm dijital verileri üzerinde bilgi sorgulamalarını sağlayacak altyapı ve servislerin geliştirilmesidir.

Aldıkları destekten dolayı Öğretim Üyemizi ve firma yetkililerini tebrik eder çalışmalarında başarılar dileriz.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Güncel Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [24-May-2024]

Haber Görüntüleme : [342]