- Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde 1981 yılında ilk kurulan bölüm özelliğini taşıyan “Bahçe Bitkileri Bölümü”, bu yıldan itibaren meyve, sebze, bağcılık ve süs bitkileri yetiştiriciliği ile örtüaltı yetiştiricilik, bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazara hazırlanması konularında eğitim vermeye başlamıştır.
- Bölümde Lisans eğitiminin yanı sıra “Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı” altında "Yüksek Lisans" ve "Doktora" programları da bulunmaktadır.
- Bahçe Bitkileri Bölümü’nde halen 6 Profesör, 4 Doçent ve 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.
- Bölümümüzde 5 adet laboratuvar (Moleküler Biyoloji ve Biyoteknoloji, Sitoloji, Bitki Fizyolojisi, Doku Kültürü, Hasat Sonu Fizyolojisi), meyve ve bağ plantasyonu, sera ve plastik örtüaltı yetiştiricilik alanı, soğuk muhafaza araştırma ve uygulama ünitesi ile paketleme evi gibi alt yapı olanakları bulunmaktadır.
Özgörev
- Meyve, sebze bağ ve süs bitkilerinde yetiştiricilik, genetik, ıslah, biyoteknoloji, tohum bilimi ve teknolojisi, bitki ve hasat sonrası fizyolojisi konularında ileri araştırmalar yapmak ve nitelikli Eğitim-Öğretim vermek; bu çerçevede yeterli deneyime sahip, alanındaki sorunlara doğru çözümler üreten, önderlik edebilecek yapıda, uluslararası standartlarda hizmet verebilecek örnek bireyler yetiştirmektir.
Uzgörüş
- Çağdaş standartlarda eğitim-öğretim ve araştırmayı ilke edinerek; ileri teknoloji çerçevesinde verdiği kaliteli hizmet ile en iyi olmak, ulusal ve uluslararası platformlarda konusunda öncü bireyler yetiştirmek, üreticilere ve özel sektöre yol göstermektir.
İlkeler
- Özel sektör ile kamu kurum ve kuruluşlarına, konusunda uzman ziraat mühendisleri yetiştirmek üzere kaliteli lisans eğitimi vermek,
- Ziraat Mühendisliği mesleğini benimsemiş, mesleğinin toplumsal boyutlarındaki etkilerini kavramış, mesleki etik sorumluluklarını edinerek konusunda bilinçlenmiş, dinamik bireyler yetiştirmek,
- Lisans eğitim ve öğretimi boyunca belirli periyotlarda, öğrencilere gerek Fakülte bünyesinde gerekse bazı özel ve kamu kuruluşları ile yurt dışında dinamik bir staj imkanı vererek onları mezuniyet sonrası meslek hayatına hazırlamak,
- Lisans öğrencilerine yurt dışında kısa süreli eğitim ve kurs imkanları sağlayarak, öğrencilerin vizyonlarını genişletmek,
- Bahçe Bitkileri konusunda güncel sorunları tespit ederek bunların çözümüne yönelik nitelikli araştırmalar planlamak, yürütmek ve sonuçlandırmak,
- Kaynakları rasyonel olarak kullanan, çevreye duyarlı araştırmaların başlamasına öncülük etmek,
- Sonuçlandırılmış araştırmaları önemli ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlayarak bilime katkıda bulunmak,
- Özel sektör ile işbirliğini güçlendirerek bilimsel gelişmeleri aktarmak ve böylece bölgemizde daha verimli ve bilinçli bir bahçe bitkileri yetiştiriciliği yapılmasını teşvik etmektir.
Anasayfaya Dön
İçerik Ekleme Tarihi : [07-Eki-2019]
İçerik Görüntüleme : [7.280]