Sağlıklı Yemek Tabağı

Uzmanların herkese önerdiği belirli bir diyet yoktur. Diyet bireysel olmalıdır. Her gün ihtiyacınız olan kalori miktarı kilonuza, boyunuza, yaşınıza, cinsiyetinize ve ne kadar aktif olduğunuza bağlıdır. Dengeli bir diyet için çeşitli besin gruplarından yeterli miktarda alınması önemlidir. Bol miktarda sebze, meyve, fasulye, fındık ve tam tahıl içeren gıdalar alınması önerilir. Kırmızı ve işlenmiş etler, trans ve doymuş yağlar, şeker, tuz ve alkolden kaçınılmalıdır.

Beslenme sağlıklı bir yaşamın temel taşlarından biridir ve doğru besin seçimleriyle vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerinin karşılanması sağlanmalıdır. Beslenmenin yeterli ve dengeli olması, bireyin yaşına, cinsiyetine ve aktivite düzeyine göre gereksinimlerini karşılaması anlamına gelir. Sağlıklı bir yemek tabağı için "Besin Gruplarına göre Tabak Modeli" kullanılabilir. Bu modelde beş ana besin grubu bulunur: 

  • Süt ve süt ürünleri (yoğurt, ayran, peynir vb.)
  • Et ve et ürünleri (tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller) ile yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem)
  • Taze sebzeler
  • Taze meyveler
  • Ekmek ve tahıllar (bulgur, pirinç vb.)

Her öğünde, tabağınızda her bir besin grubundan bir yiyecek yer almasını sağlayarak dengeli bir beslenme elde edebilirsiniz. Bu, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almanıza ve sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmenize yardımcı olacaktır. 

 



Bilgi

Okunma Sayısı: 433
Eklenme Tarihi: 20.04.2024 23:42:01
Güncelleme Tarihi: 20.04.2024 23:42:01

Paylaş