Soğuk algınlığı, birçok farklı virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Yetişkinler yılda ortalama 2-3 kez, sağlıklı çocuklar ise 8-12 kez soğuk algınlığı geçirebilirler. En yaygın bulaşma yolu, kontamine yüzeylere dokunma ve sonra elleri yüzlerine götürmedir. Hapşırma veya öksürmeyle de bulaşabilir.
Belirtiler arasında burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırma bulunur. Boğaz ağrısı genellikle ilk günlerde görülür, ancak kısa sürede geçer. Öksürük genellikle semptomların 4. veya 5. gününde başlar. Semptomlar genellikle 3-7 gün sürer, ancak bazı kişilerde 2 haftaya kadar devam edebilir.
Soğuk algınlığının spesifik bir tedavisi yoktur. Tedaviler semptomları hafifletmeyi amaçlar, ancak süreyi kısaltmaz veya iyileştirmez. Antibiyotikler soğuk algınlığının tedavisinde etkili değildir, çünkü soğuk algınlığı virüslerden kaynaklanır ve antibiyotikler sadece bakteriyel enfeksiyonları tedavi eder.
Düzenli el yıkama, öksürürken veya hapşırırken ağız ve burnun bir mendil veya koluyla kapatılması ve dış mekanlarda yüz maskesi takılması enfeksiyonların yayılmasını önlemede etkili olabilir.
|