BUÜ ve Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği işbirliğiyle uluslararası kongre

 

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ile Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği işbirliğinde "Uluslararası Katılımlı Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Kongresi" yapılacak.

Etkinliklerin detaylarına dair Sümbüllü Bahçe Konağı'nda düzenlenen basın toplantısına BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Rektör Yardımcısı ve Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi, Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Genel Sekreter Cemal Akkuş, TÜDAM Müdürü Doç. Dr. Fatih Gürses, akademisyenler ve birlik üyeleri katıldı.

“GELENEĞİ OLAN BİR ÜNİVERSİTEYİZ”

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Ferudun Yılmaz, Üniversitenin böylesine önemli etkinliklere ev sahipliği yapmasının ve çalışmaların bizzat içerisinde yer almasının son derece doğal olduğunu belirtti. Diğer alanlarda olduğu gibi sosyal bilimlerde de hatırı sayılır bir bilgi birikimine sahip olduklarının altını çizen Prof. Dr. Ferudun Yılmaz; “Bursa Uludağ Üniversitesi olarak bu organizasyonları sahiplenmemizden daha doğal bir şey yok. Biz aynı zamanda bir araştırma üniversitesiyiz. Orada yer alan üniversitelerle tatlı bir rekabet içerisinde yarışıyoruz. Bu da dinamizmimizi daha da artırıyor ve çok daha iyi noktalara ilerlememize vesile oluyor. Aynı zamanda büyük ve güçlü gelenekleri olan sosyal bilim fakültelerimiz var. Tarihsel olarak da Bursa'nın bir değeri olan üniversitemiz önümüzdeki yıl 50. yaşını kutlayacak. Önümüzdeki yıl boyunca tüm programlarımızı bu anlayış doğrultusunda organize edeceğiz. Türkiye'deki üniversitelerin yaşları hesaba katıldığında güçlü geleneği olan koca üniversitelerden birisi haline gelmiş durumdayız. Dolayısıyla böylesine önemli bir organizasyonda bu işi bizim üstlenmemiz gerekiyordu. Programlarda yer alacak ve katılacak herkese şimdiden teşekkür ediyor, etkinliklerin hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

KONGRE MİLLİ BİRLİKTELİĞE KATKI SAĞLAYACAK

Rektör Yardımcısı ve Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cafer Çiftçi ise konuşmasında böylesine önemli bir organizasyona katkıda bulunmak ve ev sahipliği yapmaktan ötürü sevinçli olduklarını belirtti. Türklerin hikâyesinin Moğolistan topraklarında kalan Ötügen’de başladığını, sonrasında Türkistan sahasında çok sayıda Türk devleti kurulduğunu, ardından Anadolu’ya gelindiği vurgulayan Prof. Dr. Cafer Çiftçi; “Ötügen’de başlayan maceranın son durağı Fas topraklarında oldu. Bu kadar büyük bir alanda 3000 yıllık süreçte oluşturulan etkiye dikkat edildiğinde, mertlikle ve adaletle hükmedildiğini görürsünüz. Gittiği coğrafyada farklı şekilde anılan ve kaynaklara iz bırakan bir millet görürsünüz. Bizler farklı ve geniş coğrafyalarda çok büyük tarihler yazdık. Bunun bir ayağı da Balkan ve Avrupa’daki Türklerin varlığıdır. Bu kongrede farklı ülkelerden gelen konuklarımız güzel tebliğler sunarak bizi aydınlatmaya çalışacaklar. Etkinliğimizin temel amacı strateji geliştirmektir. Tarih gerçekten ne olduğunu cevaplamaya çalışır. Ancak aynı zamanda tarih, milletlerin milli şuurunu oluşturur ve o şuur üzerinden de birliktelik sağlayarak geleceğe dair stratejiler belirler. Bu anlamda etkinliğimiz böyle bir amaca da hizmet edecek” açıklamasında bulundu.

"STRATEJİK DEVLET AKLI VAR, MANTIĞI VAR"

Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer de; "Özellikle gelecek yüzyılın damgasını vurmak üzere yola çıkmış Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Türk Devletler Teşkilatı üzerinden artık kurulan stratejik devlet aklı var, mantığı var. Dolayısıyla bununla da örtüşmesi bakımından stratejik araştırmaların artık günübirlik konuşmaların değil, stratejik araştırmaların yapılması gerektiği ve Türk devletler Teşkilatı'nın aynı dil ve aynı alfabe üzerinden Türk milletinin, Türk devletlerinin birleşmesi bakımından yapılan bu çalışmalar açısından da buradaki konuların çok önemli olacağını düşünüyorum. Organizasyonun geleneksel hale gelmesini istiyoruz. Bir sonraki yıldaki konumuzun da bu kongrenin sonunda belirlenip gelecek yılın hazırlığının da başlamış olması çok önemli bir süreci inşallah hep birlikte yöneteceğiz" ifadelerini kullandı.

"TARİHE NOT DÜŞMEK İSTİYORUZ"

Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu ise; “Her ne kadar sosyal bir yapımız olsa da Türk tarihini yakından takip ediyoruz. Türk üyeliği gündemini, dünyanın gündemini yakından takip etmeye çalışıyoruz ve burada ne işe yararız,  burada hangi toplantıyı yaparız diye de ciddi anlamda arkadaşlar toplantılar yapıyoruz ve gündem oluşturmaya çalışıyoruz. 2022'de yapmış olduğumuz bir strateji toplantısında 4-5 yıldır yol belirlemeye çalıştık. Tarihe not düşmek istiyoruz" diye konuştu.

10 ÜLKE VE 50 FARKLI ÜNİVERSİTEDEN 100 AKADEMİSYEN KATILACAK

Birliğin tarihinden bahseden Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Genel Sekreteri Cemal Akkuş da "Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği, 3335 Sayılı Uluslararası Teşekküllerin Kuruluşuna Dair Kanun çerçevesinde, 2016 yılında Bakanlar Kurulu onayı ile kurulmuş bir uluslararası kültürel İşbirliği teşkilatıdır. Birlik, bünyesindeki 1 konfederasyon, 13 federasyon, 1 vakıf ve 100 civarında dernekle Türkiye'nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından birisidir. Birliğimiz, bu yasa çerçevesinde kurulmuş ve Türk Dünyasına hizmet veren iki Birlikten bir tanesidir ve alanında en üst çatı kuruluştur. Kongreyi üniversitemizle birlikte yapma kararı aldık. Üniversitemizin yöneticilerine bu anlamda çok teşekkür ediyoruz. Uluslararası yapılacak kongrede, yaklaşık 10 farklı ülke ve 50’ye yakın üniversiteden 100 akademisyenimizi Bursa’da ağırlayacağız. 17 oturumda 70’ye yakın bildiri sunulacak. Kongremiz her yıl farklı üniversitede farklı konularla devam edecek. Bu seneki ana konumuz da Avrupalı Türkler ve Avrupa Türk tarihi olacak. Dolayısıyla bildirilerimiz de bu ana konu üzerinden sunulacak” açıklamasında bulundu.

Toplantı, gazetecilerden gelen soruların cevaplanması ve organizasyonlara dair detayların aktarılmasının ardından sona erdi.

Sosyal-Paylaşım

Anasayfaya Dön Son Haberler Haber Arşiv

Haber Tarihi : [13-May-2024]

Haber Görüntüleme : 717 - 13